nedeľa 26.03.2023

Svetový deň epilepsie

26. marec je Svetovým dňom epilepsie. Označuje sa aj ako ,,fialový deň“ a predstavuje medzinárodnú kampaň, ktorá vznikla v roku 2008.
Fialový deň sa venuje zvyšovaniu povedomia o epilepsii na celom svete. Do kampane, ktorú na Slovensku organizuje Občianske združenie Meli Beli pomáhajúce deťom s epilepsiou, sa zapája aj komisárka Zuzana Stavrovská.

Epilepsia je jedno z najrozšírenejších neurologických ochorení, po celom svete ňou trpí vyše 50 miliónov ľudí. Na Slovensku žije s touto diagnózou takmer 70 000 pacientov.

Toto ochorenie postihuje ľudí všetkých vekových kategórií, aj deti v prenatálnom štádiu vývoja. Ochorenie vyvoláva záchvaty typické abnormálnou elektrickou aktivitou v mozgu. Záchvaty majú rôzne prejavy - od tikov svalov, cez trasenie celého tela a pády, až po zmätenosť a dezorientovanosť. Riziko predčasného úmrtia je až trojnásobne vyššie ako u bežnej populácie. Dedičná predispozícia sa predpokladá u takmer 40% pacientov. Odhaduje sa, že až 70% ľudí by mohlo žiť bez záchvatov, keby im bola epilepsia správne diagnostikovaná a liečená.

Epilepsiou trpeli aj Július Caesar, Napoleon Bonaparte, Vincent Van Gogh, Agatha Christie či spevák Prince.

Srdečne dnes pozdravujeme pacientov s týmto ochorením, ako aj ich rodiny, obetavých rodičov a príbuzných, ktorých životy epilepsia neraz obráti naruby. Držíme vám palce.

Aj pre pacientov trpiacich epilepsiou je tu náš úrad. Sme pripravení pomôcť v prípade porušovania vašich práv.


Text:
Občianske združenie Meli Beli

Súvisiace odkazy:
(odkazy na občianske združenia pôsobiace na Slovensku, ktoré sa venujú pomoci ľuďom s epilepsiou)
O epilepsii – Meli Beli – občianske združenie
epilepsiask.sk | Združenie občanov Slovenska postihnutých epilepsiou