pondelok 21.09.2020

Svetový deň Alzheimerovej choroby - pozdrav komisárky

Milí priatelia, každý rok si desiatky krajín sveta, medzi nimi aj Slovensko, pripomínajú 21. september ako  Svetový deň Alzheimerovej choroby. Na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím si spolu s Vami tento deň pripomíname aj my.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí demencia Alzheimerovho typu medzi desať hlavných smrteľných ochorení. S prehlbujúcim sa starnutím obyvateľstva riziko vzniku tohto ochorenia rastie.

Najviac postihuje starších ľudí, ale ako včasný typ sa môže začať po 40 roku. Vo veku nad 65 rokov postihuje asi 10% ľudí, vo veku nad 85 rokov asi 50% ľudí. Častejšie sa vyskytuje u žien. Odhaduje sa, že na svete ňou trpí asi 20 miliónov ľudí (v USA asi 4 milióny, medzi nimi známe osobnosti; mali ju napríklad americký prezident Roland Reagan i známa herečka Rita Hayworth). Na Slovensku je postihnutých asi 50 000 ľudí.

Aj keď Alzheimerovu chorobu zatiaľ nie je možné úplne vyliečiť, v súčasnosti dostupná terapia dokáže postup tohto ochorenia spomaliť, čím sa dá zabrániť devastácii osobnosti chorého a priniesť pacientovi a jeho rodine vyššiu kvalitu života.

V tento významý deň z pozície komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím prajem všetkým, ktorí poskytujú podporu ľuďom postihnutým týmto ochorením veľa síl, energie a odhodlania v neľahkej práci a tým, ktorých táto choroba zasiahla želám čo najdôstojnejší život a dostatok síl s ňou bojovať.


S úctou a prianím pevného zdravia

Zuzana Stavrovská