streda 12.04.2023

Stretnutie s predsedom Košického samosprávneho kraja

Témou online stretnutia komisárky Zuzany Stavrovskej a právničky úradu komisára Evy Domorákovej Arnoldovej so županom KSK Rastislavom Trnkom 12. apríla 2023 boli bariéry volebných budov a miestností.
Náš Prieskum architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností (realizovaný od 29.10.2022 do 6.11.2022) ukázal, že počas spojených regionálnych volieb v roku 2022 zhruba v dvoch tretinách prípadov chýbali parkovacie miesta pre držiteľov ŤZP preukazov, približne v dvoch tretinách prípadov chýbal aj bezbariérový prístup do volebnej budovy alebo miestnosti. Bezbariérový interiér chýbal v približne tretine prípadov. Najviac bariérové boli budovy škôl (dve tretiny z budov škôl), najlepšie v našom prieskume dopadli budovy domov kultúry.

Z Košického samosprávneho kraja sa do prieskumu zapojilo 44 respondentov (z celkového počtu 344).

Tešíme sa zo slov košického župana Rastislava Trnku, že niektoré školy už stihli debarierizovať, spolupracujú aj s OZ Bez bariéry - Národná platforma proti bariéram. Hoci v rámci KSK sa voľby konali len v dvoch budovách stredných škôl a za organizáciu volieb (a teda aj výber volebných miestností) sú zodpovedné predovšetkým obce a mestá (v Košiciach a Bratislave mestské časti), Košický kraj je pripravený im pomôcť a prenajať aj bezplatne vhodné priestory - tak, aby voliči na invalidných vozíkoch či s kočíkmi nemali problém dostať sa k voľbám. 

Okrem predsedu kraja Rastislava Trnku sa na online stretnutí zúčastnili aj vedúca organizačného oddelenia, protokolu a zahraničných vzťahov Úradu Košického samosprávneho kraja Anna Heribanová a Vladimír Pauco, poverený riadením odboru sociálnych vecí Úradu Košického samosprávneho kraja. Ďakujeme za vypočutie aj záujem prispieť k ochrane práv obyvateľov so zdravotným postihnutím v Košickom kraji.

Rokovanie s KSK bolo jedným z ďalších - tak, ako sme avizovali pri predstavení výsledkov nášho prieskumu v januári - výsledky sme poskytli všetkým orgánom, ktoré zabezpečujú prípravu volieb - Ministerstvu vnútra SR, ZMOS-u, Únii miest Slovenska, všetkým samosprávnym krajom, ktoré sú tiež vlastníkmi budov, v ktorých sa konajú voľby.

Postupne s nimi prerokúvame zistenia a navrhujeme možnosti zlepšenia nielen pri výbere volebných miestností, ale aj celkového manažmentu realizácie volebného práva počas konania volieb.



Viac o našom prieskume tu:
Výsledky prieskumu architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)