streda 17.06.2020

Stretnutie na pôde Železníc Slovenskej republiky

V stredu 17. júna 2020 sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská spolu s právničkou Úradu komisára JUDr. Evou Arnoldovou zúčastnili rokovania k problematike sprístupnenia sociálneho zariadenia pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu v budove Hlavnej stanice v Bratislave.
Stretnutie sa uskutočnilo na pôde Železníc SR. Okrem zástupcov Úradu komisára, prednostu a zástupcov Železníc SR sa stretnutia zúčastnili aj zástupca Železničnej spoločnosti Slovensko a predseda Občianskeho združenia Bez bariéry.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a zástupcovia Železníc SR a ŽSSK prediskutovali niekoľko alternatív riešenia problému, ktorý spočíva v tom, že v prípade, ak imobilná osoba chce použiť sociálne zariadenie pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu v budove Hlavnej stanice v Bratislave, musí odovzdať preukaz ŤZP.

Zástupcovia Železníc SR prejavili záujem situáciu riešiť. K uvedenej problematike uviedli, že prístup na bezbariérovú toaletu je pomocou Eurokľúča, ktorý vlastní cestujúci alebo Eurokľúča, ktorý má k dispozícii železničná stanica. Eurokľúč, ktorý má k dispozícii železničná stanica, je v súčasnosti uložený v osobných pokladniach č. 10-13 v hlavnej hale. 

Ako najideálnejšie riešenie komisárka navrhla, aby bezbariérová toaleta bola pre imobilné osoby voľne dostupná, za splnenia zabezpečenia dostatočnej ochrany a hygieny toalety.
V priebehu stretnutia sa prerokovala aj možnosť, aby na kúpu Eurokľúča mohol byť poskytnutý peňažný príspevok, pretože nie všetky osoby, ktoré sú držiteľom preukazu ŤZP, majú finančné prostriedky na to, aby si Eurokľúč mohli dovoliť kúpiť. 

Predseda Občianskeho združenia Bez bariéry uviedol, že Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR už navrhoval, aby Eurokľúč bol zaradený do zoznamu Kategorizačných pomôcok. Kategorizačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR neodporučila Eurokľúč zaradiť do zoznamu kompenzačných pomôcok.

Keďže dochádza k strate Eurokľúčov, v súčasnosti sa rieši aj možnosť výmeny vložky za obyčajnú.
So zástupcami Železníc SR sme tiež prekonzultovali zabezpečenie ochrany osobných údajov, a to zverejnením oznamu na pokladniach.

Veríme, že spoločným úsilím sa nám podarí situáciu zlepšiť.