streda 03.06.2020

Stretnutie na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky

V stredu, 3. júna 2020 sa uskutočnilo druhé osobné stretnutie vo veci prerokovania záverov a odporúčaní komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré boli obsiahnuté v správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 a adresované jednotlivým ministerstvám.
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská sa spoločne s právničkou úradu, Katarínou Kohýlovou, LL.M. stretla s ministrom zdravotníctva Slovenskej republiky Marekom Krajčím, a jeho zástupcami. 

Na stretnutí sme prerokovali a našli priestor pre spoločnú spoluprácu najmä v týchto témach: 
  1. absencia zdravotníckej (ošetrovateľskej) odľahčovacej služby pre osamelých opatrovateľov, ktorí sa nepretržite starajú o príbuzného v domácom prostredí,
  2. nedostupnosť zubno - lekárskeho ošetrenia pre osoby so zdravotným postihnutím v celkovej anestéze, 
  3. zmeny § 25 zákona o zdravotnej starostlivosti , v zmysle ktorého komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím nie je zahrnutá do okruhu osôb, ktorým sú sprístupňované údaje zo zdravotnej dokumentácie, 
  4. duševné zdravie a poskytovanie psychiatrickej starostlivosti, 
  5. schvaľovanie kúpeľnej starostlivosti a zdravotníckych pomôcok zdravotnými poisťovňami, 
  6. existencie, resp. absencie informovaného súhlasu s poskytnutím zdravotnej starostlivosti zo strany osôb so zdravotným postihnutím pozbavených alebo obmedzených spôsobilosti na právne úkony alebo ich opatrovníkov.

Teší nás, že mnohé z týchto tém taktiež tvoria súčasť programového vyhlásenia vlády. 

Ďakujeme zúčastneným za to, že si našli na stretnutie s nami čas a tešíme sa na budúcu spoluprácu!