utorok 25.08.2020

Spolupráca ľudsko-právnych inštitúcií je cestou k účinnej pomoci

V utorok 25. augusta 2020 sa Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, Zuzana Stavrovská, sa spolu s právničkami Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Katarínou Kohýlovou a Lenkou Bodnárovou, stretla s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou a jej tímom za účelom prediskutovania možností efektívnejšej spolupráce pri ochrane a presadzovaní práv osôb so zdravotným postihnutím.
Komisárka verejnú ochrankyňu práv informovala o tom, že aj napriek tomu, že sme si nedávno pripomenuli 10-te výročie od prijatia Dohovoru pre osoby so zdravotným postihnutím, Slovenská republika mnohé záväzky vo vzťahu k špecifickým právam osôb so zdravotným postihnutím doposiaľ nenaplnila.

Ešte nás čaká veľké množstvo úloh, ktoré má Slovensko splniť, aby sa podmienky života ľudí so zdravotným postihnutím posunuli na úroveň ostatných ľudí. Komisárka naďalej vníma, že práva a potreby osôb so zdravotným postihnutím zostávajú veľakrát na okraji záujmu spoločnosti.

O to dôležitejšia sa javí aktívna spolupráca všetkých ľudskoprávnych inštitúcii v tejto oblasti, ako aj rozširovanie povedomia o pôsobnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý je špecializovaným inštitútom zriadeným podľa a na plnenie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím.