utorok 11.12.2018

Spoločne proti starým i novým bariéram

OZ Bagar a Bratislava Staré Mesto dňa 11. decembra 2018  zorganizovali  záverečnú konferenciu projektu Spoločne proti starým i novým bariéram, ktorá sa konala v reprezentatívnych priestoroch Zichyho paláca v Bratislave.
O  otvorenie sa postaral   Miloš Nemeček, predseda správnej rady, Slovensko bez  bariér, prezident Občianskeho združenia Bagar, ktorý všetkých zúčastnených privítal a predstavil. 
Po oficiálnom úvode sa naplno rozbehol sled zaujímavých prezentácií s množstvom informácií, o ktoré sa prišli podeliť JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím v časti Súčasné problémy občanov so zdravotným znevýhodnením.
V oblasti Seniori dnes a v budúcnosti – aktívne starnutie a spolupráca generácií  prispeli        
Ján Lipiansky, podpredseda Rady vlády pre práva seniorov, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku, Jozef Mikloško, člen Rady vlády pre práva seniorov, predseda Združenia kresťanských seniorov Slovenska. Sociálne služby z pohľadu neverejných a verejných poskytovateľov odprezentovala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb a  Anton Machola, podpredseda Zväzu poskytovateľov sociálnych služieb
Dôchodkový systém v súčasnosti a dopady demografického vývoja bol témou
Ivana Švejnu, štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych veci a rodiny. Prípravu Zákona o dlhodobej starostlivosti priblížil Jozef Šuvada z Ministerstva zdravotníctva  a to, že Moderné informačné a komunikačné prostriedky sa nesmú stať bariérou vo svojej prezentácii zdôraznil Andrej Bederka z  IT Asociácie Slovenska
Valéria Bankóová z Úradu Podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu priblížila prítomným tému Seniori, demografia a Agenda 2030.
Bohatý a myšlienkami nabitý program zavŕšili účastníci  záverečnou diskusiou a networkingom.