štvrtok 09.09.2021

Sociálny čin roka 2019 a 2020

Komisárka Zuzana Stavrovská prijala pozvanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka na slávnostné odovzdávanie ocenení za sociálny čin roka a významnú pomoc rodinám v rokoch 2019 a 2020.
Toto ocenenie každoročne už od roku 2003 udeľuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR zamestnancom či kolektívom zamestnancov inštitúcií, ktorí sa starajú o tých najzraniteľnejších, ktorí sa pričinili o skvalitňovanie sociálnych služieb a sociálnej práce a ktorých životným poslaním je ľudskosť a pomoc iným.

Z dôvodu pandémie v roku 2020 sa odovzdávanie cien za rok 2019 nekonalo, a preto práve tento rok sa odovzdávali ceny aj za rok 2019.

Za sociálny čin sa považuje mimoriadne humánna a originálna aktivita pre ktorúkoľvek znevýhodnenú skupinu obyvateľstva (deti, starší ľudia, ťažko zdravotne postihnutí, marginalizované skupiny obyvateľstva a pod.).

Ministerstvo práce ocenilo celkovo 33 ľudí a kolektívov z celého Slovenska. Za oba roky (2019 a 2020) zvlášť oceňovalo ministerstvo sociálne činy vo viacerých kategóriách. Patrili sem ocenenia pre zamestnancov na oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a pre zamestnancov centier pre rodiny a deti.
 
Ako je uvedené na stránke ministerstva práce, celkovo rezort práce ocenil 33 výnimočných ľudí a kolektívov z celého Slovenska

Záleží na tom čo a pre koho robíte. Každý jeden z dnešných životných príbehov ľudí je unikátny, hoci jedno ich spája. Ten vzácny pocit, že svojou prácou pomohli ľudom vždy, keď ich najviac potrebovali. Veľmi chcem veriť a želám si, aby sa všetkým, ktorí úprimne a obetavo pomáhajú ľuďom, dostalo toho čarovného „ďakujem“ čo najviac. Pomáhať ľuďom totiž nie je len zamestnanie. Je to poslanie. 

Poďakoval všetkým oceneným minister Krajniak a ako ďalej uviedol Jozef Mikloško, predseda spoločnosti Úsmev ako dar: 

Úsmev ako dar si veľmi váži a oceňuje "pešiakov", ktorí v teréne, v skrytosti a bez pozornosti médií vykonávajú drobnú mravčeniu prácu pre núdznych. Sanujú rodiny, zachraňujú deti pred vyňatím, riešia často neriešiteľné situácie. Význam ich poslania najlepšie vystihuje citát Alberta Einsteina : "Jedna osoba nemôže zmeniť celý svet, ale Ty môžeš zmeniť celý svet jednej osoby.

 

Ocenenia boli udeľované v kategóriách, samostatne za rok 2019 a za rok 2020:

 

  • Ocenenie pre zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately (úrady práce)
  • Zamestnanci Centier pre deti a rodiny
  • Sociálny čin roka
  • Špeciálne ocenenie

Ďakujeme za prínos všetkým bežným hrdinom, ktorí sú medzi nami.
 
Mená všetkých ocenených sú uvedené na adrese www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka/informacie-media/aktuality/sedemnasty-rocnik-socialneho-cinu-roka-prvy-raz-sprevadzali-spomienky-krizove-pandemicke-obdobie.html