sobota 19.10.2019

Sme si rovní - pokračujeme

V bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton sa v sobotu konala ďalšia z cyklu konferencií SME SI ROVNÍ. Cieľom konferencie bolo otvoriť tému rozvoja novej koncepcie športu zdravotne znevýhodnených na Slovensku a zároveň predstaviť Zámer projektu SME SI ROVNÍ, ktorý je pokračovaním národného projektu PARALELA.
Po úvodnom programe sa na tlačovej konferencii zúčastnili: Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Branislav Ondruš, štátny tajomník MPSVR SR Lívia Klimentová, projektový manažér a  Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím. 
Konferencia pokračovala vystúpeniami zástupcov športových zväzov, ktoré pôsobia v športe zdravotne znevýhodnených na Slovensku. Predstavili sa aj subjekty, ktoré v súčasnosti nie sú členmi Slovenského paralympijského výboru.
Generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček kritizoval aktuálny zákon o športe, ktorý podľa neho na rozdiel od športu zdravých v športe zdravotne znevýhodnených nevysporiadal najmä jeho financovanie.
O problematike a ťažkostiach športu mentálne znevýhodnených informoval predseda Slovenského zväzu mentálne postihnutých športovcov (SZMPŠ) Róbert Luby. 
Predseda Slovenskej asociácie zrakovo postihnutých športovcoch (SAZPŠ) Peter Ďuroška v rámci svojho vystúpenia „Rovnosť – ale aká?“ sa ako bývalý futbalový rozhodca venoval aj porovnaniu šport zdravých a zdravotne znevýhodnených. „Rozdiely som zistil, až keď som prišiel do športu   zdravotne znevýhodnených. Tí prví majú všetko a nič si nevážia, u tých druhých som našiel úžasnú pokoru. Vtedy som pochopil zmysel športu  zdravotne znevýhodnených“, povedal.
Priority najväčšieho subjektu v športe zdravotne znevýhodnených – Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) predstavil  člen jeho výkonného výboru Pavel Bílik. 
Záverečná časť konferencie bola venovaná rozvoju novej koncepcie športu zdravotne znevýhodnených na Slovensku.Jedným z jej nosných pilierov by mal byť SPV ako strešná organizácia. Túto tézu predstavil predseda SPV Ján Riapoš, ktorý na záver informoval o príprave a stave nominácie na PH 2020 v Tokiu a zároveň avizoval pokračovanie série konferencií k športu zdravotne znevýhodnených.                                                          .