pondelok 07.09.2020

Slovensko stále nemá spinálnu jednotku

V pondelok 7. septembra 2020 sa uskutočnila tlačová beseda o potrebe vytvorenia spinálnej jednotky na Slovensku. Organizátorom bol Slovenský paralympijský výbor. Zúčastnili sa na nej Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru, prof. Mudr. Bruno Rudinský, CSc., neurochirurg a ako podporovateľka tejto myšlienky aj JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím.
Štatistika hovorí, že ročne potrebuje na Slovensku spinálnu jednotku 1000 - 1400 ľudí po úrazoch, či haváriách. Sú to pacienti s vážnym poškodením chrbtice, ktorí sú zoperovaní, ale nemôžu ešte nastúpiť na rehabilitáciu.

V susedných Čechách majú tieto jednotky štyri. U nás sa zatiaľ veci dotiahli len do prvej fázy. Čiže pacientovi zachránia život a je stabilizovaný. Na to, aby mohol nastúpiť do tretej fázy - kvalitnej rehabilitácie - je potrebné, aby absolvoval druhú fázu a tou je práve pobyt na spinálnej jednotke, ktorý trvá spravidla okolo troch mesiacov. Toto je najdôležitejšie obdobie pre pacienta.

Spinálna jednotka je miesto, vďaka ktorému sa z človeka po úraze, napriek ťažkostiam, môže stať opäť čo najviac plnohodnotným občanom, ktorý síce poberá podporu od štátu určenú pre ľudí so zdravotným postihnutím, ale môže byť zároveň aj daňovým poplatníkom, pretože sa vráti k svojej práci. Všetci traja sa zhodli na tom, že pacienti s úrazom chrbtice by mali dostať tú najkvalitnejšiu liečbu, aká je dostupná.

Spinálna jednotka je vo svete štandardnou liečbou, tak prečo by to nemohlo byť tak aj u nás?
 

Slovensko stále nemá spinálnu jednotku - Záznam z tlačovej konferencie k Svetovému dňu ľudí s poranením miechy


Video na youtube.com: www.youtube.com/watch?v=HCrA4OaK3jE&t=51s


Prečo na Slovensku stále chýba plnohodnotná spinálna jednotka? | Štúdio SPV


Video na youtube.com: www.youtube.com/watch?v=nRsrnP4GzcM&feature=youtu.be


Súvisiace odkazy:
www.spv.sk/novinky/aktuality/slovensko-stale-nema-spinalnu-jednotku
www.spv.sk/media/filter/tk-k-svetovemu-dnu-ludi-s-poranenim-miechy