utorok 05.10.2021

Slávnostné otvorenie Týždňa otvoreného vládnutia 2021 - 10 rokov otvoreného vládnutia na Slovensku

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti má 10. ročné výročie. 10 rokov uplynulo aj od pripojenia sa Slovenskej republiky k medzinárodnej iniciatíve vlád Partnerstvo pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership). Medzi osem zakladajúcich členov iniciatívy patria Spojené štáty americké, Brazília, Filipíny, Indonézia, Južná Afrika, Mexiko, Nórsko a Veľká Británia a Slovenská republika sa k nim pripojila. Zámerom iniciatívy je zlepšovanie vládnutia a spravovania vecí verejných cez zvyšovanie transparentnosti, efektivity a zodpovednosti, ako aj vytváraním inštitúcií, ktoré občanom umožnia participovať na vládnutí.
Tieto jubileá vyzdvihol vo svojom príhovore pán Martin Giertl splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Pozvanie prijala aj komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská a JUDr. Ľuba Rehánková, riaditeľka Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Martin Giertl zosumarizoval 10 – ročnú činnosť Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, výsledky štyroch akčných plánov a k nim viažúcich sa 150 úloh, ktoré sú prijímané uzneseniami vlády SR. Zo 150 úloh bola väčšina splnených. Úrad splnomocnenca vlády priniesol nové témy napr. pre informatizáciu spoločnosti a otvorenie dát, participáciu ako formálneho procesu pravidiel zapájania sa verejnosti, otvorené vzdelávacie zdroje, otvorené výskumné dáta, otvorená justícia a všetky zmeny súvisiace s transparentnosťou súdnictva a otvorenej komunálnej politiky. Vyzdvihol aj prípravu piateho akčného plánu, ktorého prípravné práce práve začali, ktorého cieľom bude zvýšenie dôvery spoločnosti k verejným inštitúciám.

Na slávnostnom otvorení pozdravil účastníkov cez video príhovor výkonný riaditeľ medzinárodnej Iniciatívy pre otvorené vládnutie Sanjay Pradhana. Následne v moderovanej diskusii splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla a členky Výkonného výboru Iniciatívy pre otvorené vládnutie a riaditeľky OZ Bystriny a Biela vrana Zuzany Wienk poukázali na rôzne prístupy verejnej politiky a otvorenej komunikácie.  Atmosféru slávnostného večera obohatil príhovor vedúceho politického oddelenia Veľvyslanectva USA na Slovensku Jonathana Herzoga. Na záver odprezentoval Iniciatívu pre lokálne otvorené vládnutie primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a zástupkyňa partnerskej organizácie OGP Local - Dialogue centre, n.o. Soňa Kariková.


Diskusie k téme fungovania verejných politík, skúsenosti z ich aplikácií budú prezentované v pracovnom programe otvoreného vládnutia od 5.10.2021 do 7.10.2021.

 
 Týždeň otvoreného vládnutia 2021 - Program


Súvisiace odkazy:
Čo je Iniciatíva pre otvorené vládnutie, Ministerstvo vnútra SR - Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (minv.sk)

Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (minv.sk)
Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (facebook.com)
Online stream z otvorenia pre verejnosť - OGP Slovensko (youtube.com)

Open Government Partnership (opengovpartnership.org)
Slovak Republic (opengovpartnership.org)

Týždeň otvoreného vládnutia 2021 - Program