štvrtok 18.10.2018

Skúsenosti českých kolegov zo systematických návštev v zariadeniach sociálnych služieb

Kancelária verejného ochrancu práv v Slovenskej republike v spolupráci s českou kanceláriou verejného ochrancu práv zorganizovala dňa 18.10.2018 zaujímavé školenie. Hlavnou témou školenia boli skúsenosti a poznatky zo systematických návštev českého verejného ochrancu práv v zariadeniach sociálnych služieb poskytujúcich starostlivosť osobám žijúcich s demenciou.
Prijatím Opčného protokolu k Dohovore proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (OPCAT) vznikla v Českej republike povinnosť zriadiť nezávislý orgán, ktorý by vykonával systematické návštevy v miestach, kde sú osoby obmedzené na slobode. Opčný protokol vstúpil pre Českú republiku do platnosti  9. augusta 2006 a jeho nezávislým tzv. národným preventívnym mechanizmom sa od 1.januára 2006 stal verejný ochranca práv. Cieľom systematických návštev, ktoré úrad verejného ochrancu prác v Českej republike vykonáva je upevniť ochranu osôb obmedzených na slobode pred mučením, krutým, neľudským, ponižujúcim zaobchádzaním alebo trestaním a  iným zlým zaobchádzaním.
Na školení sa okrem právnikov z Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zúčastnili aj právnici Kancelárie verejného ochrancu práv na Slovensku. Školenie viedol právnik českého Verejného ochrancu práv JUDr. Ondřej Vala, ktorý je vedúci Oddelenia dohľadu nad obmedzovaním osobnej slobody.  JUDr. Ondřej Vala sa vo svojej prezentácii venoval  skúsenostiam, ktoré má zo systematických návštev v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré poskytujú starostlivosť osobám žijúcich s demenciou. Na úvod sa zameral na právnu úpravu, ktorá sa týka systematických návštev zariadení. Pokračoval jednotlivými etapami monitoringov. Uviedol témy, ktoré by sa na monitoringoch mali komunikovať. Zameral sa na jednotlivé problémy, ktoré vyplývajú z monitoringov a vysvetlil, akým spôsobom sa píše výstupná správa zo systematickej návštevy zariadenia. 
Demencia, a najmä jej najčastejšia forma – Alzheimerova choroba, postihuje čoraz viac ľudí. Ľudia trpiaci demenciou sú zraniteľnou skupinou obyvateľstva. Preto sme veľmi radi, že sme sa mohli dozvedieť viac o monitorovaní ich životných podmienok . Toto školenie bude pre nás prospešné pri našej ďalšej práci v oblasti monitorovania jednotlivých zariadení. Z Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutí, sa školenia zúčastnili právnici  JUDr. PHDr. Ivona Kardianová, Mgr. Veronika Veslárová a Mgr. Štefan Valko.