štvrtok 10.06.2021

Rozhovor s komisárkou k novele zákona o sociálnych službách

Rozhovor s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím, JUDr. Zuzanou Stavrovskou k článku o novele zákona o sociálnych službách, kde sa vyjadruje a odpovedá na niekoľko otázok pre SITA (SITA Slovenská tlačová agentúra a.s.) k prijatým zmenám vyvodeným aj na základe správy úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré boli uvedené v dôvodovej správe novely.

Prepis celého rozhovor poskytnutého pre redakčné účely SITA, zo dňa 2. júna 2021:

 

Ako uvedené zmeny hodnotíte? Prinesú očakávané zmeny pre prax?

 

Z pohľadu Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím pozitívne vnímame zmeny, ktorých cieľom je zvýšenie garancie dodržiavania práv klientov v zariadení a teší nás, že pri koncipovaní zmien boli pre predkladateľa dôležitým východiskom aj správy o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

 
Novelou zákona sa zavádza nové právo klientov, na určenie dôverníka. Ide v podstate o možnosť a zároveň aj právo klienta určiť si osobu ktorej dôveruje a tejto osobe musí poskytovateľ sociálnej služby oznamovať významné právne udalosti dotýkajúce sa klienta.

Takáto osoba, teda dôverník, má potom možnosť s klientom a poskytovateľom sociálnej služby komunikovať s cieľom napomáhať klientovi pri napĺňaní jeho práv, slobôd a dodržiavaní jeho ľudskej dôstojnosti, môže mu byť nápomocný aj pri udržiavaní sociálnych väzieb s rodinou, komunitou partnerských vzťahoch a podobne.
Postavenie dôverníka nemá za cieľ nahradenie inštitútu opatrovníka (teda právneho zástupcu), podstatou určenia dôverníka je zabezpečenie v určitom zmysle formalizovaného a zároveň aj dôverného vzťahu, ktorý môže klient využiť a pre poskytovateľa sociálnej služby zároveň znamená povinnosť informovať o konkrétnych okolnostiach v živote klienta ďalšiu osobu, pričom ako príklad možno uviesť povinnosť informovať dôverníka o prípadnom použití telesného a netelesného obmedzenia prijímateľa sociálnej služby.

Úspešnosť a prínos tohto nového práva záleží od jeho praktického využitia a najmä akceptácie tohto nového inštitútu poskytovateľmi sociálnych služieb, ich zriaďovateľov a podobne.

Novela zákona prináša aj ďalšiu významnú zmenu, ktorá reaguje na konflikt záujmov v prípadoch, keď je za opatrovníka klientovi ustanovený poskytovateľ sociálnej služby. Novelou sa do budúcna zakazuje, aby poskytovateľ sociálnej služby alebo zamestnanec poskytovateľa sociálnej služby vykonával funkciu opatrovníka pre svojich klientov. Na príklady tohto konfliktu záujmov som v minulosti opakovane upozorňovala a sú uvedené aj mojich správach o činnosti. Z tohto dôvodu veľmi pozitívne vnímam snahu o zmenu v tejto citlivej oblasti.

Pozitívne vnímam napríklad aj zvýšenie kontroly nad zákonnosťou výpovede zmluvy o poskytovaní sociálnej služby zo strany poskytovateľa sociálnej služby (pobytová forma sociálnej služby), ktoré jednoznačne v prospech klientov upravuje povinnosť poskytovateľa sociálnej služby, aby uplatneniu výpovedného dôvodu – hrubé porušovanie dobrých mravov, predchádzalo povinné písomné upozornenie na takúto možnosť výpovede, ktoré mu poskytuje klientovi  priestor na upustenie od takého konania a zároveň klienta aj oboznamuje s presným obsahom toho, aké konkrétne správanie klienta je poskytovateľom sociálnej služby takto vnímané.
 
 

Čo je ešte nutné zlepšiť v oblasti starostlivosti o klientov v zariadeniach sociálnych služieb?

 

V Správach o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, predkladaných každoročne do NR SR, uvádzam konkrétne návrhy a odporúčania pre rôzne oblasti, okrem iného, aj pre oblasť sociálnych služieb.

 
V správe za rok 2020 som predložila nasledovné návrhy, resp. odporúčania:
  1. Prehodnotiť Prílohu č. 1 k Zákonu č. 448/2008 Z. z. tak, aby na znížil maximálny počet prijímateľov sociálnej služby na jedného zamestnanca a navýšil minimálny percentuálny podiel odborných zamestnancov na celkovom počte zamestnancov a to prinajmenšom v prípade pobytových zariadení pre seniorov, v ktorých sa oproti minulosti poskytuje sociálna služba stále väčšiemu počtu klientov vo veľmi nepriaznivom zdravotnom stave.
  2. Upraviť povinnosť obcí a vyšších územných celkov každoročne vypracovávať a prehodnotiť analýzu sociálnych služieb, s ohľadom na podporu procesu deinštitucionalizácie sociálnych služieb.
  3. V rámci úvah o vytvorení a prispôsobení sociálnych služieb potrebám obyvateľstva osobitne venovať pozornosť sociálnym službám pre ľudí s poruchou autistického spektra a inými pervazívnymi vývinovými poruchami.
  4. Legislatívne upraviť možnosť ukladania povinností a sankcií aj voči osobám, ktoré poskytujú zavádzajúce informácie o svojej činnosti a týmito informáciami môžu u osôb so zdravotným postihnutím alebo osôb vo vyššom veku alebo ich príbuzných navodiť dojem, že ich činnosť je porovnateľná s poskytovaním sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb.
  5. Inštitucionálne a personálne posilniť výkon dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb, najmä zriadením detašovaných pracovísk ministerstva na území Slovenskej republiky tak, ako to predpokladá § 79 ods.1 písm. k) Zákona o sociálnych službách a týmto spôsobom zabezpečiť účinný a efektívny výkon pôsobností v oblasti výkonu dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb, ako aj plnenie úloh súvisiacich s hodnotením podmienok kvality poskytovanej sociálnej služby.
  6. Legislatívne rozšíriť poskytovanie odľahčovacej služby aj na iné osoby, nielen na osoby, ktoré opatrujú fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím podľa zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ale napr. aj rodičov, pestúnov, poručníkov s osobnou starostlivosťou, ktorí sa starajú o svoje zdravotne postihnuté dieťa.
 
 

Kam sa môžu klienti alebo ich rodiny obrátiť, ak dôjde k porušeniu ich práv? Na čo sa majú pripraviť?

 

Pokiaľ ide o poskytovateľa sociálnych služieb, v prvom rade musím upozorniť všetkých klientov a ich rodinných príslušníkov, že ak majú pocit, že sú ich práva nejakým spôsobom nedostatočne napĺňané alebo porušované, každý poskytovateľ sociálnej služby má vnútorný systém kontroly, je mu možné podať aj návrhy na zlepšenie poskytovanej sociálnej služby. Je dôležité v prvom rade na svoju nespokojnosť upozorniť toho, kto má najlepšie možnosti rýchlo zjednať nápravu.

 
Poskytovateľ sociálnej služby má aj svojho zriaďovateľa môže ísť napríklad o obec alebo vyšší  územný celok, podľa § 98 Zákona o sociálnych službách je výkon dohľadu pri poskytovaní sociálnej služby a spôsobe jej vykonávania najmä z hľadiska dodržiavania základných ľudských práv a slobôd v pôsobnosti MPSVR SR, rovnako má toto ministerstvo kompetenciu aj napríklad pri výkone dohľadu pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní sociálnej služby a dodržiavaní záväzkov z takejto zmluvy.

 

Ministerstvo práce nezaregistrovalo žiadnu sťažnosť týkajúci sa porušenia zákona o sociálnych službách za rok 2020. Považujete aj Vy minulý rok za bezproblémový alebo sa skôr jednalo o neriešenie jednotlivých situácií vplyvom pandémie?

 

Ako je zrejmé zo Správy o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2020, obdržal náš úrad v priebehu roka 2020 viacero podnetov aj v oblasti poskytovania sociálnych služieb. Tieto podnety som riešila v intenciách legislatívnych kompetencií určujúcich kontrolnú pôsobnosť k poskytovateľom sociálnych služieb, ide teda najmä o zriaďovateľov, obce, vyššie územné celky, ale aj Dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb, ktorý vykonáva Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR.



Podľa mojich informácií určite rok 2020 nemožno hodnotiť ako bezproblémový, priniesol v oblasti sociálnych služieb množstvo obmedzení, bol to náročný rok pre klientov, ich rodinných príslušníkov ale aj pre zamestnancov pracujúcich v tejto oblasti.

V roku 2020 vynaložili zamestnanci poskytovateľov sociálnych služieb, zamestnanci vyšších územných celkov a aj samotné ministerstvo množstvo práce, v snahe zabezpečiť klientom bezpečné prostredie, napríklad zorganizovali distribúciu ochranných prostriedkov, zrealizovali možnosť využitia rôznych dotácií, napríklad pre zabezpečenie vitamínov a výživových doplnkov pre klientov, zorganizovali očkovanie priamo v zariadeniach sociálnych služieb.

Stretla som sa aj s pochybeniami, takéto informácie boli aj medializované a podľa mojich informácií sa pochybeniami príslušné kontrolné orgány aj zaoberali, a to vrátane Dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb MPSVR SR.