Radničkine trhy 2022

V piatok 9. septembra a sobotu 10. septembra ožilo historické centrum Starého mesta Bratislavy predajno-prezentačnými trhmi chránených dielní a umelcov so zdravotným postihnutím.
Pozdraviť ich prišla aj komisárka Zuzana Stavrovská. V rozhovore, ktorý s ňou viedla moderátorka podujatia Patrícia Jarjabková Garajová, komisárka zdôraznila, že problém s uplatnením a zamestnávaním ľudí so zdravotným postihnutím stále pretrváva. Ľudia so zdravotným postihnutím majú stále veľmi málo možností uplatniť sa na voľnom trhu práce, dokonca zriadenie novej chránenej dielne je viazané na existenciu projektov - a teda nikdy nie je isté, či vôbec daný úrad práce dostane dotáciu na podporu chránenej dielne:

"Vítam, samozrejme, každú možnosť, keď sa môžu ľudia so zdravotným postihnutím zamestnať, a teda keď sa napĺňa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý zaručuje prístup k práci na rovnakom základe s ostatnými. Výbor OSN dokonca upozornil Slovenskú republiku, že máme veľa chránených dielní, ale ľudia so zdravotným postihnutím by mali pracovať nielen v chránených dielňach, ale na voľnom trhu práce. Je to dôležité aj preto, aby ľudia so zdravotným postihnutím neboli odkázaní na štátne dávky, ale aby si vedeli zariadiť súkromný život plnohodnotne, nezávisle a na rovnakej úrovni ako zdraví spoluobčania," skonštatovala komisárka.

Pozrite si aj fotoreportáž.