utorok 18.06.2019

Prístupnosť mesta Nitra pre všetkých alebo ako byť absolútne in vo veľkom meste

Konferencia na tému „Prístupnosť mesta Nitra pre všetkých alebo ako byť absolútne in vo veľkom meste“, ktorá bola zastrešená pilotným projektom „Návrh stratégie zabezpečenia prístupnosti pre všetkých“ sa uskutočnila 18. júna 2019. Za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa jej zúčastnila právnička JUDr. Eva Arnoldová.
Pilotný projekt realizuje mesto Nitra s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska v rámci národného projektu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti s názvom „Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík“.
Cieľom konferencie bolo predstaviť výstup pilotného projektu, priblížiť participatívne metódy použité na získanie dát a prezentovať spôsoby zapájania verejnosti do tvorby príslušnej verejnej politiky.
Po slávnostnom otvorení konferencie primátorom mesta Nitry Marekom Hattasom a príhovore predsedu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, pána Giertla informovala o činnosti odboru sociálnych služieb mesta Nitra v oblasti prístupnosti mesta pracovníčka odboru sociálnych služieb mesta pani Naďa Šimová. 
O aktuálnom stave a vízii sociálnej politiky mesta Nitra informovala pani Anna Šmehilová. 
Výstup projektu „Prístupnosť mesta Nitra pre všetkých“ prezentovala pani Hrozenská a pani Hajduková.
O národnom projekte Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti s názvom „Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík“ informovala pani Gindlová.
Následne nasledovala panelová diskusia predstaviteľov samosprávy na tému „Mesto pre všetkých“, v rámci ktorej diskutovali primátor mesta Nitra, viceprimátorka mesta Žilina, zástupkyňa mesta Svidník, zástupca obce Jablonov nad Turňou a zástupkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja.
O poznatkoch pracovnej skupiny a odporúčaniach pre prax v oblasti prístupnosti verejných priestorov a dopravy informoval pán Korček z Únie nevidiacich a slabozrakých.
Poznatky pracovnej skupiny a odporúčania pre prax v oblasti prístupnosti informácií a komunikácie vrátane informačných a komunikačných systémov prezentoval pán Teplický z Únie nevidiacich a slabozrakých.
Poznatky pracovnej skupiny a odporúčania pre prax v oblasti prístupnosti služieb prezentovala pani Timea Hóková z Únie nevidiacich a slabozrakých.
Veríme, že projekt sa bude úspešne realizovať a dobrý príklad z mesta Nitra si postupne prevezmú aj iné samosprávy.