pondelok 21.12.2020

Príspevky na zdravotnícke pomôcky je nutné zvýšiť

V nedeľu, 20. decembra 2020 Televízne noviny TV Markíza vo večernom spravodajstve odvysielali reportáž o tom, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa podujalo viac pomáhať osobám so zdravotným postihnutím, pretože príspevky na pomôcky sú stále nízke (oproti iným európskym štátom ako napr. Rakúsko, Nemecko, Nórsko).
Analytici rezortu financií navrhujú príspevky na zdravotnícke pomôcky zvýšiť, rovnaký názor má aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská. 

Upozorňuje na to, že finančné zabezpečenie občanov so zdravotným postihnutím vychádza jednoznačne ako najpálčivejší problém, spolu s podmienkami priznania statusu osoby so zdravotným postihnutím a z toho odvíjajúcich sa príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, či posúdenia miery funkčnej poruchy.

Pri pozitívnych zmenách nás znepokojila časť návrhu novely v súvislosti so zmenami miery funkčnej poruchy, podľa ktorej sa majú znížiť okruhy postihnutia iba na ťažké stavy, čím sa zo systému vylúčia stredne ťažké stupne zdravotného postihnutia. Toto by malo nepriaznivý dopad ako na nových žiadateľov o peňažný príspevok, tak aj na osoby, ktoré by mali byť preposúdené zhruba o 5 rokov.
 
Úrad komisárky Stavrovskej bude podrobne sledovať a pripomienkovať rezortné zmeny Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny a dúfať, že tieto zmeny budú len pozitívne.


Súvisiace odkazy:
Video na markiza.sk (Minúta 23:11): Televízne noviny | Archív Markíza (markiza.sk)