utorok 11.04.2023

Príbeh zo správy: Antisociálne konanie Sociálnej poisťovne

Príbeh je v plnom znení uverejnený v Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2022 ako Príbeh dvadsiaty (strana 205).
Ročne riešime desiatky prípadov, keď sa na nás podávatelia obracajú s tým, že im Sociálna poisťovňa odmietla umožniť prepočet výšky invalidného dôchodku. Z našich skúseností Sociálna poisťovňa väčšinou neuzná spätné doplatenie dôchodkového poistenia „v prvom kole“; domnievame sa, že sa spolieha na nízke právne vedomie žiadateľov o dôchodok, ako aj na skutočnosť, že po zamietnutí odvolania veľa ľudí má strach ísť sa súdiť. Nasledujúci príbeh je až absurdným príkladom toho, že ak sa už aj nájde človek odhodlaný za svoje práva bojovať až na súde, Sociálna poisťovňa sa napriek tomu nielenže urputne drží svojho, ale dokonca účelovo mení stanoviská o posúdení zdravotného stavu danej osoby, len aby mu nemusela vyplatiť vyšší dôchodok.

Denis Kučera je mladý muž, ktorý o svojom živote so zdravotným postihnutím natáča úspešné videá na sociálnych sieťach, kde publikoval aj svoje skúsenosti so Sociálnou poisťovňou. Denis sa v trinástich rokoch dozvedel krutú diagnózu - Hodgkinov lymfóm. Po štvrtom cykle chemoterapie došlo u Denisa ku komplikáciám, pre ktoré museli chemoterapiu ukončiť. Pretože nemal poškodený mozog ani miechu, jeho stav bol definovaný ako neuropatia 4. stupňa, ktorý je považovaný za návratný. V nádeji, že bude chodiť, absolvoval náročnú liečbu. Až komplexné neurologické vyšetrenia v jeho osemnástich rokoch definitívne potvrdili, že bude trvalo pripútaný na invalidný vozík.

Denis ako študent tretieho ročníka gymnázia požiadal o invalidný dôchodok. Podľa posudku posudkového lekára zo dňa 7. februára 2011 bol z dôvodu paraplégie uznaný za invalidného v čase jeho nezaopatrenosti a Sociálna poisťovňa mu priznala od jeho 18. roku tzv. invalidný dôchodok z mladosti. Jeho invaliditu potvrdil posudkový lekár Sociálnej poisťovne pri každej ďalšej kontrolnej lekárskej prehliadke. V posudku zo dňa 5. marca 2019 posudkový lekár doplnil konkrétny dátum vzniku invalidity - 17. decembra 2010, t. j. od dovŕšenia 18. roku veku Denisa. 

Denis sa však vo veku 26 rokov dozvedel, že si môže doplatiť poistné na dôchodkové poistenie do vzniku invalidity (v jeho prípade do 17. decembra 2010), čím by mohol ovplyvniť výšku svojho invalidného dôchodku.

Do hry tu vstupuje takzvaný „invalidný dôchodok z mladosti“. Je to „ľudový pojem“, ktorým sa pomenováva atypická dávka sociálneho poistenia. Poberajú ho ľudia s trvalým bydliskom na území Slovenskej republiky, ktorí sa stali invalidnými v detskom veku, resp. v období, keď boli nezaopatrenými deťmi, teda do 18-teho roku veku. Ide o nepríspevkovú dôchodkovú dávku, ktorá sa poskytuje fyzickej osobe z invalidného poistenia v zmysle zákona o sociálnom poistení. Vypláca ju Sociálna poisťovňa bez ohľadu na to, či táto osoba získala nejakú dobu dôchodkového poistenia, teda či si platila alebo neplatila poistné na dôchodkové poistenie. Takto vypočítaný dôchodok vo všeobecnosti je veľmi nízky, pohybuje sa od 250 eur, prípadne 290 eur mesačne.

Zákon o sociálnom poistení umožňuje poberateľom invalidného dôchodku z mladosti dodatočne si zaplatiť dôchodkové poistenie, a zvýšiť si tak výšku invalidného dôchodku. Takto dodatočne zaplatené poistné však môže mať vplyv na sumu invalidného dôchodku jedine vtedy, ak bolo zaplatené za obdobie spadajúce do obdobia pred vznikom invalidity. Ale v prípade, že fyzickej osobe bola priznaná invalidita v čase nezaopatrenosti pred 15. rokom veku, t. j. v období, keď pre nepriaznivý zdravotný stav nemohla byť vôbec dôchodkovo poistená (Zákonník práce umožňuje pracovať až od 15.roku veku), táto osoba takúto možnosť dodatočného spätného zaplatenia poistného nemá. Toto sú veľmi dôležité skutočnosti pri pokračovaní Denisovho príbehu.

Pretože Denisov nízky dôchodok mu nestačil ani na vykrytie základných životných potrieb, v roku 2018 si doplatil poistné, a to za obdobie od 1. decembra 2009 do 10. decembra 2009 - v tom čase to podľa zákona postačovalo. Následne požiadal o zvýšenie dôchodku. A tu sa začal jeho boj s byrokratickou mašinériou.

Sociálna poisťovňa namiesto toho, aby v súlade so zákonom upravila (zvýšila) jeho invalidný dôchodok z dôvodu dodatočne zaplateného poistného na dôchodkové poistenie, žiadosť o zvýšenie dôchodku zamietla. Sociálna poisťovňa totiž v tejto fáze prípadu urobila to, že určila nový dátum vzniku invalidity, a to na 22. marca 2006, keď mal Denis 14 rokov, pričom invalidizujúce ochorenie (paraplégia) nezmenila. A keďže poistné si Denis doplatil až po tomto novom dátume vzniku invalidity, nemalo to už žiadny vplyv na výšku jeho dôchodku. Denis sa odvolal, no v odvolacom konaní nebol úspešný, preto podal žalobu na Krajský súd v Trnave, ktorý rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne o odvolaní zrušil a vec vrátil na nové konanie.

V novom konaní však Sociálna poisťovňa opätovne zamietla Denisovu žiadosť o zvýšenie invalidného dôchodku a po neúspešnom odvolacom konaní je jeho záležitosť znovu na Krajskom súde v Trnave, ktorý v jeho veci doteraz nerozhodol. Na dožiadanie komisárky Zuzany Stavrovskej, z akého dôvodu Sociálna poisťovňa začala po dodatočnom doplatení poistného prehodnocovať dátum vzniku invalidity, hoci to súd nenariadil, sme dostali mimoriadne „zvláštnu“ odpoveď, že „po dodatočnom zaplatení poistného na dôchodkové poistenie došlo k zmene rozhodujúcich skutočností na účely nároku na výplatu dávky“. Sociálna poisťovňa uviedla, že z posudku zo dňa 5. marca 2019 je „zrejmé bez akýchkoľvek pochybností, že 17. december 2010 nie je okamihom, keď invalidita vznikla“. Len akosi zabudla uviesť, z čoho je to zrejmé - pretože vo výroku tohto posudku je jednoznačne uvedený „dátum vzniku invalidity 17. december 2010“ (keď mal Denis 18 rokov). Poisťovňa zdôraznila, že hoci jej krajský súd neuložil povinnosť opätovne posúdiť Denisov zdravotný stav, ona je povinná úplne a presne zistiť skutkový stav pre rozporuplné posudkové závery.

Je zrejmé, že po doplatení poistného malo dôjsť k navýšeniu sumy Denisovho invalidného dôchodku a Sociálna poisťovňa by okrem vyššieho dôchodku musela Denisovi doplatiť aj vysokú sumu za „ušlé roky“. Sociálna poisťovňa preto podľa názoru komisárky Zuzany Stavrovskej účelovo stanovila dátum vzniku jeho invalidity pred jeho 15. rok veku (uznala ho za invalidného v 14. roku), teda tak, aby nemal možnosť ovplyvniť (zvýšiť si) výšku dôchodku doplatením dôchodkového poistenia.

So stanoviskom Sociálnej poisťovne vyjadrila komisárka Zuzana Stavrovská zásadný nesúhlas a vyslovila pochybnosti o objektívnosti jej postupu pri aplikácii zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. 

Ak by takéto konanie Sociálnej poisťovne bolo akceptované, vytvoril by sa tým mimoriadne nebezpečný precedens, ktorý by narušil základný princíp právneho štátu - princíp právnej istoty. Takto by Sociálna poisťovňa mohla kedykoľvek začať posudzovať „nové“ nároky na výplatu dôchodkových dávok. A ako je zrejmé z Denisovho prípadu, nebolo by to v prospech týchto poberateľov.

Žiaľ, ani judikatúra Najvyššieho súdu SR nie je v tejto problematike jednotná. Doteraz nebol vydaný zjednocujúci názor v predmetnej problematike, čo využíva vo svojom konaní Sociálna poisťovňa.

Napriek tomu, že Denis už so Sociálnou poisťovňou vyhral dva súdy, poisťovňa stále trvá na svojom. Denis pokračuje v boji za svoje práva na súde ďalej. Jeho prípad ďalej sledujeme.



Súvisiace odkazy a reportáže v médiách:
Správa o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2022 (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)
5. 4. 2023 | Reflex | TV Markíza (markiza.sk)
Občan za dverami - Televízny archív – pôvodná tvorba i športové relácie online (rtvs.sk)
Denis Kučera (@denkowheel) • Fotky a videá na Instagrame