štvrtok 25.02.2021

Prerokovanie zásadných pripomienok komisárky k legislatívnym úlohám vlády Slovenskej republiky na rok 2021

Vo štvrtok, 25. februára 2021 sa konalo online rozporové konanie k Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na rok 2021, zverejnenému na portáli Slov-Lex pod číslom LP/2020/622, a to k zásadným pripomienkam Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Rozporového konania sa zúčastnili komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská a právnička Úradu komisára JUDr. Eva Arnoldová, zástupcovia Úradu vlády SR pán Peter Rohaľ, Ministerstva dopravy a výstavby SR pani JUDr. Martina Pastýriková z Odboru legislatívy a generálny riaditeľ Sekcie legislatívy Ministerstva spravodlivosti SR JUDr. Juraj Palúš.
V rámci medzirezortného pripomienkového konania k Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na rok 2021 uplatnil Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím pripomienky. Konkrétne Úrad komisára upozornil na to, že v Návrhu plánu legislatívnych úloh na rok 2021 nie sú uvedené legislatívne práce na nasledovných legislatívnych návrhoch:
  1. Opatrovnícka reforma a s tým spojená novelizácia Občianskeho zákonníka a ochrana seniorov. Novela Občianskeho zákonníka v tomto rozsahu bola uvedená aj v Hodnotiacej 2. a 3. vládnej správe o plnení Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím. Novela Občianskeho zákonníka bola uvedená aj v predbežnej informácii k tomuto materiálu.
  2. Zákon o územnom plánovaní a zákon o výstavbe (nový stavebný zákon).
  3. Zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov - v správach o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sme navrhovali zmenu zákona v súvislosti s vymáhaním koncesionárskych poplatkov od ŤZP osôb, ktoré by mali byť automaticky oslobodené.
 
Vo vzťahu k novému stavebnému zákonu a súvisiacim vykonávacím predpisom sa zástupca Úradu vlády SR pán Rohaľ vyjadril, že na nových právnych predpisoch sa veľmi intenzívne pracuje, do legislatívneho plánu úloh vlády SR na rok 2021 sa tento materiál nedostal z dôvodu, že táto úloha je evidovaná ako nesplnená legislatívna úloha z roku 2020, a preto by bol tento návrh v legislatívnom pláne duplicitný. Upozornili sme na to, že o prebiehajúcich prácach na príprave nových stavebných predpisoch nie je Úrad komisára informovaný.
 
Zároveň sme informovali o tom, že v júli 2020 sa na Ministerstve dopravy a výstavby SR vytvorila pracovná skupina, ktorej sa okrem zástupcov Úradu komisára zúčastnili aj zástupcovia mimovládnych organizácií. Ministerstvo dopravy a výstavby SR na tomto stretnutí prejavilo záujem pri príprave nových právnych predpisov spolupracovať so zástupcami mimovládnych organizácií.
 
Pani komisárka tiež informovala, že v predchádzajúcej pracovnej skupine bola ako zástupkyňa mimovládnych organizácií občanov zo zdravotným postihnutím členka pracovnej skupiny aj pani doc. Ing. arch. Lea Rollová. Zároveň pani komisárka navrhla, aby ako členka pracovnej skupiny na príprave nových stavebných predpisov bola oslovená aj doc. Ing. arch. Rollová, prípadne ďalší zástupcovia mimovládnych organizácií.
 
Na rokovaní tiež prebehla diskusia o najpálčivejších problémoch týkajúcich sa bezbariérovosti, ako aj o pripomienkach, skúsenostiach a odporúčaniach Úradu komisára.
 
V súvislosti s Opatrovníckou reformou pani komisárka informovala o tom, že splnenie úlohy sa stále posúva a od januára 2020 nemáme žiadne nové informácie o plnení tejto úlohy.
 
Generálny riaditeľ Sekcie legislatívy SR Ministerstva spravodlivosti JUDr. Palúš informoval, že táto úloha bola v Pláne legislatívnych úloh na rok 2020. Úloha minulý rok nebola splnená, je však stále aktívna a na jej splnení ministerstvo pracuje. Zároveň informoval, že do konca roka 2021 bude na schválenie predložený na rokovanie vlády SR materiál „Zámer Opatrovníckej reformy“ a až následne bude spracované paragrafové znenie. Ďalej informoval o tom, že v priebehu budúceho roka by mala byť predložená rekodifikácia Občianskeho zákonníka.
 
Informovali sme o problémoch, s ktorými sa v súvislosti s opatrovníctvom Úrad komisára v praxi stretáva. Na uvedených témach sa aj napriek tomu, že nie sú zahrnuté do Plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2021 zahrnuté v súčasnosti pracuje.
 
K poslednému bodu zásadnej pripomienky - novele zákona č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, nás pán Rohaľ informoval, že táto pripomienka bola akceptovaná a Plán legislatívnych úloh vlády SR bude o túto úlohu doplnený.