Festival Zo srdca
streda 14.09.2022

Pozývame na festival Zo srdca

Bratislavské historické centrum bude opäť patriť talentovaným ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Po minulotýždňových Radničkiných trhoch vás pozývame opäť do bratislavského Starého mesta, tentoraz na druhý ročník multižánrového festivalu ZO SRDCA na Hviezdoslavovo námestie.
Bratislavská mestská časť Staré Mesto organizuje druhý ročník multižánrového festivalu Zo srdca, ktorý potrvá od piatku 16.9.2022 do nedele 18.9.2022.

Predstavia sa talentovaní tanečníci, divadelníci, hudobníci, chránené dielne aj občianske združenia, ktorých výrobky si budete môcť zakúpiť. Cieľom je podporiť pozitívne vnímanie inakosti a inklúziu.

Tešíme sa, že ľudia so zdravotným znevýhodnením sa aj vďaka podobným podujatiam čoraz viac dostávajú do povedomia spoločnosti. Príďte podporiť ich tvorivosť a talent a načerpať z ich úžasnej energie. Komisárka Zuzana Stavrovská bude na otvorení festivalu v piatok 16.9.2022 o 18:00h nanádvorí Zichyho paláca. Vystúpia speváci Maroš Bango a Viera Kotvasová, v nedeľu o 17:00h podujatie uzavrie koncert dnes už legendárnej pražskej kapely študentov školy Jedličkovho ústavu The Tap Tap. Vystúpenie bude zároveň záverečným podujatím tohoročného Kultúrneho leta v Starom Meste.

Vstup na staromestský Festival Zo srdca je voľný, najbohatší program čaká návštevníkov v sobotu 17.9.2022. V altánku na Hviezdoslavovom námestí vystúpia umelci so zrakovým, sluchovým, mentálnym, telesným, ale aj sociálnym znevýhodnením. Deti zabavia divadlá Hopi Hope z Košíc a Dúhadlo z Bratislavy, raper Heňo Wilnrotter, majstri Slovenska v tancoch na vozíku a integrované páry z tanečného klubu  Danube, či LIFE - amatérska tanečná skupina zo Spojenej školy Dolinského, spevák Ricco Šarközi. Po prvý raz sa na „Hviezdku“ predstavia Chalani z chatrče. Chlapčenská hudobná kapela z Moldavy nad Bodvou si už zahrala aj na najväčšom slovenskom festivale Pohoda. Diváci sa môžu tešiť aj na vystúpenia Martina Madeja zo skupiny Fragile, hudobníka Nikolaja Nikitina či detskú hiphopovú formáciu Wave. Deti v publiku zabaví aj klaun a žonglér Slížo.  Festivalom Zo srdca bude aj tento rok sprevádzať jeden z najobľúbenejších slovenských moderátorov Bekim.

Zručnosti a šikovnosť ľudí so zdravotným znevýhodnením priblížia nielen vystúpenia, ale aj výstavno-predajné trhy na Hviezdoslavovom námestí. Svoju činnosť a výrobky budú prezentovať a predávať chránené dielne, sociálne podniky, občianske združenia, spolky z Bratislavy a okolia. Firmy, ktoré sa zaoberajú problematikou mechanických a elektrických vozíkov a kompenzačných pomôcok budú poskytovať poradenstvo a budú tieto pomôcky vystavovať. 
Návštevníci festivalu si môžu vyskúšať tréning na mechanickom vozíku na prekážkovej dráhe s centrom Učíme sa bez rozdielov.

Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.


Text:
Mestská časť Bratislava - Staré Mesto, ÚKOZP