utorok 22.01.2019

Pozrime sa na to

V diskusnej relácii, ktorá bola vysielaná naživo dňa 22.1.2019 s podtitulom Zmeny v opatrovníctve sa zúčastnila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská, prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová a JUDr. Róbert Dobrovodský PhD., LL.M., zo sekcie legislatívy Ministerstva spravodlivosti SR.
Počas diskusie JUDr. Stavrovská zdôraznila, že seniori patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva z pohľadu páchania násilia na nich samotných. K tomu prichádza v zariadeniach sociálnych služieb a takisto aj za zatvorenými dverami, v rodinách, v domácnostiach, kde sa tento stav veľmi ťažko odhaľuje.
Zo skúsenosti z monitoringov v zariadeniach sociálnych služieb, komisárka pre zdravotne postihnutých spomenula prideľovanie opatrovníkom súdom, porušovanie ľudských práv, nedodržiavanie ochrany intimity, zneužívanie postavenia opatrovníka so záujmom o vlastný finančný prospech a mnohé iné prípady, kedy je senior atakovaný zlými praktikami, hoci si zaslúži žiť v dôstojných podmienkach.
Pani Gálisová poukázala na konkrétne prípady, s ktorými sa seniori obracajú na Fórum pre pomoc starším a ktoré spolu s Úradom komisára pre osoby so zdravotným postihnutím riešia. Zároveň zdôraznila nevyhnutnosť výchovy mladej generácie v úcte k starším, budovanie a udržiavanie dobrých sociálnych vzťahov v rodine a v celej spoločnosti.
JUDr. Róbert Dobrovodský PhD., LL.M. hovoril o aktivite MS SR, ktorá povedie k sprísneniu kritérií pri obmedzovaní osôb na právne úkony a k  spresneniu pravidiel určovania úloh opatrovníka. Taktiež podčiarkol problém starnutia populácie a nevyhnutnosť prijatia adekvátnych, zákonom podporených opatrení, ktoré povedú k náprave a eliminácii možností páchania násilia na senioroch.