Posunkové jazyky nás spájajú

Tretí septembrový týždeň každoročne patrí nepočujúcim. V piatok 23. septembra bol zároveň Medzinárodný deň posunkových jazykov. Pripomenul si ich aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
V rámci Medzinárodného týždňa nepočujúcich od 19. septembra do 25. septembra organizovala Asociácia Nepočujúcich Slovenska ANEPS rôzne podujatia. Utorok, 23. septembra mal prívlastok "Ruky, ktoré spoznávajú iné komunity" a jeho súčasťou bola aj diskusia ľudí s rôznym zdravotným postihnutím v KC ANPES v Žiline, v rámci ktorej ich online formou pozdravila komisárka Zuzana Stavrovská.

Komisárka im priblížila fungovanie nášho úradu aj to, akú iniciatívu sme vo vzťahu k nepočujúcim a ľuďom s poruchami sluchu riešili najmä v pandemickom období - napríklad sme upozorňovali na potrebu tlmočenia tlačových konferencií predstaviteľov vlády do slovenského posunkového jazyka, alebo keď počas vysielania tzv. očkovacej lotérie vyžrebovaných výhercov kontaktovala televízia v priamom prenose telefonicky, no bez tlmočenia do slovenského posunkového jazyka.

Komisárka Zuzana Stavrovská sa zapojila aj do kampane počas Medzinárodného dňa posunkových jazykov 23. septembra - podobne, ako ďalší lídri zo Slovenska nahrala video, kde v slovenskom posunkovom jazyku hovorí: "Posunkové jazyky nás spájajú." Globálnu výzvu zorganizovala Svetová federácia nepočujúcich (WFD) prostredníctvom ANEPS. Video si môžete pozrieť v galérii k článku.

Cieľom Medzinárodného týždňa nepočujúcich aj Medzinárodného dňa posunkových jazykov je poukazovať na informačné a komunikačné potreby nepočujúcich a ľudí s poruchami sluchu, na dôležitosť používania posunkového jazyka, ako aj na spoločenské úsilie nepočujúcich, vlád, zástupcov občianskych združení, aby posunkové jazyky, ktorých je viac ako 200 na celom svete, boli uznané a propagované. 

 
 Výzva globálnych lídrov k Medzinárodnému dňu posunkových jazykov 23.9.2022: Posunkové jazyky nás spájajú, komisárka Zuzana Stavrovská
 
 
 Výzva globálnych lídrov k Medzinárodnému dňu posunkových jazykov 23.9.2022: Posunkové jazyky nás spájajú, slovenskí lídri
 


Súvisiace odkazy:
Medzinárodný deň posunkových jazykov – 23.09.2022 – aneps.sk