sobota 25.05.2019

Posun od ústavnej starostlivosti k nezávislému životu a komunitnej starostlivosti

Dňa 21. mája 2019 sa Bratislava stala dejiskom medzinárodného semináru organizovaného Európskou agentúrou na podporu fundamentálnych práv na tému “Posun od ústavnej starostlivosti k nezávislému životu a komunitnej starostlivosti a nástroje financovania podpory rozvoja komunitných služieb pre zdravotne znevýhodnené osoby a rozpočtovanie osobnej asistencie.„ Na tomto seminári samozrejme nechýbali právničky Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. PhDr. Ivona Kardianová a Mgr. Kristína Majvitorová.
Úvodnú časť konferencie otvoril pán Branislav Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny so slovami, že aj preňho osobne je táto téma ťažisková a víta, že samotní zahraniční účastníci môžu ponúknuť nové pohľady na procesy deinštitucionalizácie. 
Prvá časť konferencie sa realizovala prostredníctvom panelovej diskusie. Riaditeľ Odboru implementácie Dohovoru o právach ľudí s postihnutím, MPSVR SR pán Ján Gabura uviedol, že proces deinštitucionalizácie sa už čiastočne na Slovensku začal, avšak stále je potrebné získavať inovatívne zlepšenia. Nezávislý život znamená, mať adekvátnu podporu žitia v komunite za rovnakých podmienok a na rovnakej úrovni ako pre ľudí bez postihnutia. Právo žiť nezávisle a byť integrovaný do komunity je vyjadrené aj v článku 19 Dohovoru o právach ľudí so zdravotným postihnutím. Účastníčka panelovej diskusie, pani Nadia Hadad z Belgicka ako dlhoročná bojovníčka za práva osôb so zdravotným postihnutím zdôraznila, že nejde o to presunúť ľudí z veľkých inštitúcii do menších domovov a vytvárať tak opäť uzavreté malé komunity zdravotne postihnutých, ale ide najmä o umiestnenie týchto ľudí medzi zdravú populáciu. Fínska právnička pani Kumpuvuori, zastupujúca združenie Advokatii info, ktoré pomáha pri vybavovaní osobnej asistencie nám predstavila fínsky model, v ktorom osobnú asistenciu vykonávajú iné osoby ako rodina, zdravotne postihnutí ľudia vystupujú v úlohe zamestnávateľa a obec im poskytuje pomoc. Osobná asistencia znamená pre ľudí so zdravotným postihnutím mať kontrolu nad ich vlastným životom. Osoby so zdravotným postihnutím by mali samostatne definovať oblasti, kde je osobná asistencia potrebná a mali by mať možnosť výberu, zacvičenia či prepustenia svojich osobných asistentov v prípade potreby. Rozpočty na osobnú asistenciu by mali pokryť platy personálnych asistentov na také množstvo času, aké potrebujú telesne postihnutí podľa ich individuálnych požiadaviek. Zaujímavý a najmä razantný pohľad nám poskytol pán Ayer z Edinburghu z občianskeho združenia, ktoré sa venuje práve dostupnosti osobnej asistencie, ktorý nám prezradil, že v Škótsku prebehol proces deinštitucionalizácie veľmi náhle a jeho rada spočívala najmä v tom, aby sa zariadenia jednoducho zatvorili. 
Záverečná časť konferencie sa venovala nástrojom financovania komunitnej starostlivosti prostredníctvom európskych fondov. S prednáškou vystúpila pani Trojanová z Európskej komisie. Európsky štrukturálny a investičný fond (EŠIF) môže byť nástrojom na progres smerujúci k deinštitucionalizácii a k nezávislému životu. V programovom období rokov 2014 až 2020 hral fond kľúčovú úlohu v zmenách postojov a zmien systémov starostlivosti a podpory z inštitúcii na komunitnú starostlivosť. V návrhu Európskej komisie pre budúci finančný rámec rokov 2021 až 2027, ktorý sa nesie v téme „viac sociálnej Európy“ sa nachádza podpora na prechod z inštitucionálnej starostlivosti na komunitné služby. Záver konferencie sa venoval práci v individuálnych skupinkách, kde účastníci pomenúvali javy, ktoré považujú za prekážky v deinštitucionalizácii.