sobota 12.10.2019

Pohnime sa s reumou v Piešťanoch

Hlavný program Svetového dňa reumatizmu 2019 sa tento rok odohrával v Piešťanoch. Ako výraz podpory reumatikom bola na modro nasvietená dominanta kúpeľného mesta – Barlolamač.
Aktivity spojené s oslavou Svetového dňa reumatizmu začali v piatok 11.októbra 2019 odborným seminárom v NÚRCH Piešťany „Od teórie k praxi 3“.
V sobotu 12. októbra 2019 sa v rámci projektu „Pohnime sa s reumou!“ uskutočnilo celoslovenské stretnutie walkerov, reumatikov i nereumatikov – chodcov s nordic walking paličkami aj s inštruktážnou lekciou. Časť programu bola venovaná pamiatke nedávno zosnulého člena Ligy proti reumatizmu ako memoriál Miroslava Chebana, reumatika ale srdcom a duchom veľkého športovca.   
Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) je už takmer 30 rokov rešpektovaným a široko uznávaným pacientskym združením. Pomáha pacientom s reumatickými ochoreniami. Je prirodzenou platformou spolupráce medzi odborníkmi v reumatológii a pacientmi. Má celoslovenskú pôsobnosť, 20 organizačných jednotiek, z toho 15 miestnych pobočiek a päť špecializovaných klubov: Klub Kĺbik, Klub Motýlik, Klub Čiernych Kostí, Klubu Bechterevikov a Klub Psoriatickej Artritídy. Osvetou oboznamuje s problematikou reumatických ochorení. Vydáva Informačný bulletin a rôzne brožúrky.
Projekt „Pohnime sa s reumou!“ vznikol v roku 2017 a dodnes reumatici nachodili spolu takmer 180 miliónov nordic walking krokov po celom Slovensku.
V sobotu 12. októbra sa v Piešťanoch na trati medzi dvomi mostmi Karajinským a Kolonádnym zapojilo okolo 200 walkerov a svojimi 240 tisícmi krokov podporili pacientov s reumatickými ochoreniami. K walkerom sa spolu s Jankou Žitňanskou pripojila aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská.