pondelok 21.12.2020

Otrasný prípad týrania seniorov v súkromnom dome v Hronovciach

V nedeľu, 20. decembra 2020 Televízne noviny TV Markíza vo večernom spravodajstve tiež upozornili na neľudské zaobchádzanie so seniormi v súkromnom dome v Hronovciach. Seniori podľa zistenia nedostávali poriadnu stravu, nemali možnosť dobrej hygieny, boli veľmi zanedbaní a žili medzi zvieracími výkalmi a hmyzom.
Na zlé zaobchádzanie upozornila suseda, ktorá tam chodila na nočnú a počula krik a domová prehliadka konečne ukázala pravdu. Seniori vraj v minulosti prosili obyvateľov obce o trochu jedla, či pýtali sladkosť, pretože všetky dôchodky zadržiavali majitelia domu. Je teda veľmi zarážajúce, že na problém už niekto neupozornil oveľa skôr. Starosta obce už pred 11 rokmi riešil problémy tohto občianskeho združenia, v ktorom údajne zomreli desiatky seniorov, ako odznelo v reportáži. 

Problém vidíme v tom, že nikto nepreveroval stav životnej úrovne seniorov napriek tomu, že oficiálne nešlo o domov sociálnych služieb, ale o občianske združenie s názvom Teplo domova, čo v tejto situácii vyznieva priam neuveriteľne vzhľadom na teplotu 8-18 stupňov, ktorej boli vystavení seniori. Z tejto strašnej skúsenosti vyplýva nutnosť monitorovania všetkých zariadení, v ktorých sa seniori nachádzajú a táto skúsenosť poukazuje aj na to, aké je dôležité, aby sme si všímali, čo sa v našom okolí deje.

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím vyzýva všetkých občanov, aby sa pri svojich úvahách ísť do zariadenia, alebo pri úvahách o umiestnení svojich blízkych do takéhoto zariadenia ubezpečili, že ide o registrované zariadenie, ktoré je teda zo zákona povinné plniť podmienky kvality poskytovanej sociálnej služby. V tejto súvislosti upozorňujeme širokú verejnosť, že každé zariadenie sociálnych služieb, zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie, útulok a podobne, podliehajú povinnosti zápisu do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom vyššom územnom celku.

Komisárka Zuzany Stavrovská prosí všetkých ľudí, ktorí majú akékoľvek, aj to najmenšie podozrenie, že v niektorom so zariadení sociálnych služieb sa deje niečo nekalé, aby to okamžite oznámili nášmu úradu alebo orgánom činným v trestnom konaní a zabránili tak týraniu nevinných ľudí v zariadeniach.


Súvisiace odkazy:
Video na markiza.sk (Minúta 17:48): Televízne noviny | Archív Markíza (markiza.sk)
OZ Teplo domova (webnode.sk)
Centrálny register poskytovateľov sociálnych služieb - MPSVR SR (gov.sk)