utorok 27.10.2020

Online stretnutie so Slovenskou spoločnosťou pre spina bifida a hydrocefalus

V utorok 27. októbra sa uskutočnilo nádherné online stretnutie komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej a Občianskeho združenia Slovenskej spoločnosti pre spina bifida a hydrocefalus s jeho predsedníčkou pani Teréziou Drdulovou a mladými ľuďmi Baškou, Patríciou a Dominikom.
Hovorilo sa o voľnočasových aktivitách ktoré postihnutí ľudia, deti môžu tráviť za účasti asistentov, ale bohužiaľ väčšinou tými asistentmi sú rodičia a toto by sa malo v budúcnosti zmeniť. Účastníci online stretnutia sa zhodli na tom že je dôležité aby sa osoby so zdravotným postihnutím mohli vzdelávať a presadzovať tak svoje životné zámery ktoré my zdraví ľudia bežne robíme.

Aby sa nestávalo to, čo sa stalo Patrícii, že prišla do Kauflandu v Rožňave požiadať o prácu pokladničky, ale bola odmietnutá lebo nebude môcť predávať cigarety keďže na ne nedočiahne. Patrícia Albertová je pritom vzdelaná mladá žena, ktorá je veľmi tvorivá, ovláda dva svetové jazyky a ktorá by nám mohla všetkým ísť príkladom. Debatovali sme takmer dve hodiny a pokojne by sme to vydržali ešte ďalšie dve.

Verím že takéto stretnutia majú zmysel a že Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím v tejto neľahkej dobe dnes aspoň trochu pomohol ľuďom, ktorí bojujú za svoje práva ako levy. Klobúk dolu pred nimi.

Súvisiace odkazy:
Slovenská spoločnosti pre spina bifida a hydrocefalus (sbah.sk)
Slovenská spoločnosť pre spina bifida a/alebo hydrocefalus | Facebook