utorok 19.11.2019

Okrúhly stôl na tému Potreby detí so zdravotným postihnutím v škole

Deti so zdravotným postihnutím túžia po plnohodnotnom vzdelávaní a túžia byť súčasťou komunity v ktorejkoľvek škole, ktorú si vyberú.  A majú na to právo, ktoré je jasne deklarované v Dohovore o právach osôb so zdravotným postihnutím. Sú však školy vybavené (priestorovo, materiálne, personálne), aby prijali dieťa so zdravotným postihnutím a vytvorili mu potrebné podmienky?
K tejto téme zorganizoval Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím v utorok 19. novembra 2019 stretnutie za Okrúhlym stolom.
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, JUDr. Zuzana Stavrovská, sa od vzniku Úradu komisára stretáva s mnohými príbehmi detí so zdravotným postihnutím a ich rodičov, ktorí musia bojovať s prekážkami, aby ich deti dostali vzdelanie, na ktoré majú právo. Komisárka vníma narastajúci tlak na to, aby všetky školy dokázali vytvárať podmienky na vzdelávanie detí s rôznym zdravotným postihnutím. Preto v roku 2018 začal Úrad komisára vykonávať osobné monitoringy všetkých typov základných škôl a školských zariadení so zameraním sa na vzdelávanie detí so zdravotným postihnutím z pohľadu dodržiavania Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím.  Z vykonaných monitoringov jednoznačne vyplývajú problémy s pripravenosťou škôl vysporiadať sa s touto situáciou v súlade s právami detí so zdravotným postihnutím, pričom situácia je vážna a vyžaduje skutočné riešenia.

S cieľom porovnať zistenia z monitoringov so skúsenosťami pozvaných hostí, definovať podmienky detí so zdravotným postihnutím v školskom prostredí a identifikovať kľúčové otázky, ktoré je nevyhnutné vyriešiť, sme zorganizovali okrúhly stôl za účasti zástupcov Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR, Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Hlavného kontaktného miesta pre problematiku vykonávania Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, Úradu komisára pre deti, Vedeckého ústavu detskej psychológie a psychopatológie, Najvyššieho kontrolného úradu (expozitúra Nitra), rodičov z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením a zástupcu Nadácie pre deti Slovenska.
Účastníkom stretnutia sme odprezentovali naše zistenia v tejto oblasti z riešenia podnetov aj z realizovaných monitoringov škôl a tiež odporúčania, ktoré adresujeme každoročne Vláde Slovenskej republiky vo výročných správach predkladaných Národnej rade Slovenskej republiky. Účastníci následne prezentovali svoje vlastné zistenia a skúsenosti k téme stretnutia.
Jednohlasne sme sa zhodli, že nedostatky sa vyskytujú najmä v súvislosti so zabezpečením asistentov učiteľa, či pri aplikácií odporúčaní odborných centier do individuálnych vzdelávacích plánov a vytváraní tomu zodpovedajúcich podmienok. Významným prvkom v tejto oblasti je aj absencia pomoci pri sebaobslužných/zdravotníckych úkonoch, nedostatok špeciálneho odborného personálu (sociálny pedagóg, logopéd, psychológ, liečebný pedagóg), ale aj vzájomné prepojenie práce týchto odborníkov s prácou pedagogických zamestnancov. Práve na nich sa kladú vysoké nároky nielen vo vzťahu k vzdelávaniu detí so zdravotným postihnutím, ale aj vo vzťahu k ich schopnosti pochopiť individuality, zručnosti, potreby týchto detí a osvojiť si úplne iný prístup k deťom so zdravotným postihnutím. Ak tieto zložky vzdelávania detí zo zdravotným postihnutím nespolupracujú, na školách nefunguje želané školské spoločenstvo. Môže dochádzať a na mnohých školách aj dochádza len k formálnemu začleneniu dieťaťa so zdravotným postihnutím, výsledkom čoho vznikajú na škole konflikty a situácie, ktoré neraz vyústia do šikany, riešení na úkor práv detí so zdravotným postihnutím (napr. vylučovaním z rôznych aktivít organizovaných školou, posmievaním sa iných spolužiakov, nevhodným ponižujúcim správaním k týmto deťom zo strany osôb zodpovedných za vzdelávanie a bezpečný pobyt detí v škole), či do vytláčania detí z vyučovania na „nútené PN“ alebo preventívneho neprijímania detí so zdravotným postihnutím do škôl.
Z diskusie účastníkov okrúhleho stola zároveň vyplynulo, že efektívne riešenie tejto problematiky opäť naráža na delenú pôsobnosť medzi dotknutými ministerstvami v otázkach zodpovednosti za vykonanie jednotlivých krokov, zastrešenie a financovanie tejto problematiky. Účastníci okrúhleho stola sa zhodli, že najvhodnejším riešením je, aby sa zodpovednosti za ďalšie odstraňovanie uvedených problémov vzdelávania detí v školách ujal rezort školstva a jeho gestorské ministerstvo, samozrejme s podporou verejných financií. 
Výsledky diskusie s odporúčaniami zhrnieme do otvorených listov adresovaných kompetentným ministerstvám s výzvou, aby sa dohodli na konkrétne navrhnutých riešeniach. 
Okrem komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím sa stretnutia a jeho prípravy aktívne zúčastnila právnička Úradu komisára JUDr. Lenka Bodnárová.