štvrtok 18.06.2020

Odstraňovanie bariér na Slovensku

Vo štvrtok, 18. júna 2020 sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská spolu s právničkou Úradu komisára JUDr. Evou Arnoldovou zúčastnili úvodného medzirezortného rokovania k problematike systematického odstraňovania bariér na Slovensku.
Stretnutie sa uskutočnilo na pôde Ministerstva dopravy a výstavby SR. Okrem zástupcov Ministerstva dopravy a výstavby SR, Úradu komisára, zástupcov ďalších ministerstiev sa stretnutia zúčastnili aj predseda Občianskeho združenia Bez bariéry, zástupcovia Technickej Univerzity v Košiciach, Žilinskej Univerzity, ako aj zástupcovia ďalších inštitúcií.

Po úvodnom privítaní predsedom Občianskeho združenia Bez bariéry a zástupcom Ministerstva dopravy a výstavby SR predseda Občianskeho združenia Bez bariéry prezentoval potrebu a dôvody vzniku Národnej stratégie odstraňovania bariér na Slovensku do roku 2030. Mottom Národnej stratégie odstraňovania bariér je, že každý má právo na prístup tam, kam sa potrebuje dostať. Cieľom Národnej stratégie je odstraňovaním bariér zlepšovať kvalitu života ľudí so zdravotným postihnutím. 

Následne sa predstavili zástupcovia jednotlivých ministerstiev a ďalších inštitúcií, ktorí sa zároveň vyjadrovali k problematike odstraňovania bariér z hľadiska ich pôsobnosti a kompetencií.

V priebehu diskusie komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím vyslovila názor, že nie je potrebné vypracovávať Národnú stratégiu odstraňovania bariér na Slovensku ako ďalší dokument, nakoľko existuje dokument Národný program rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím na roky 2014 – 2020, ktorý sa okrem iných oblastí venuje aj problematike odstraňovania bariér. V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní Záverečná správa o plnení opatrení vyplývajúcich z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím na roky 2014 – 2020, a teda je tu možnosť a priestor doplniť tento Národný program rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím o nové oblasti a úlohy.  

K uvedenému návrhu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím sa pripojili aj zástupcovia viacerých ministerstiev.