streda 19.01.2022

Odborné stretnutie v NR SR k návrhu zákona o mediálnych službách

Bude tlmočenie do slovenského posunkového jazyka a titulky pre nepočujúcich v televíznom vysielaní bežnou praxou? Zabezpečiť kvalitný prístup občanov so zdravotným postihnutím k informáciám v televíznom vysielaní má pripravovaný zákon o mediálnych službách, v rámci ktorého Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím poslal viacero pripomienok.
Komisárku Zuzanu Stavrovskú preto na pracovné rokovanie so štátnym tajomníkom ministerstva kultúry Radoslavom Kutašom do NRSR pozval predseda Výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). Rokovali aj s členkou Výboru pre kultúru a médiá Janou Žitňanskou (ZA ĽUDÍ), predsedom Slovenského zväzu posunkujúcich Jaroslavom Cehlárikom a podpredsedníčkou Združenia užívateľov kochlárnych implantátov (hovoriacich ľudí so sluchovým postihnutím, ktorí neovládajú posunkový jazyk) Katarínou Klukovou.

Komisárka Zuzana Stavrovská dohliada najmä na to, akým spôsobom sa v návrhu zákona upravuje sprístupňovanie informácií pre občanov so zdravotným postihnutím – v tomto prípade so sluchovým a aj zrakovým postihnutím. Týka sa to napríklad zabezpečovania titulkov a tlmočenia do slovenského posunkového jazyka. Zámerom komisárky je, aby zákon v dostatočnej miere zabezpečil právo osôb so zdravotným postihnutím na prístup k informáciám.

Vítame, že Slovenská republika v navrhovanom zákone o mediálnych službách po niekoľkých rokoch realizuje kroky k implementácii Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím do nášho právneho poriadku, pretože v súčasnosti nemajú osoby so sluchovým a zrakovým postihnutím prístup ku všetkým informáciám vysielaným v televízii, ku ktorým majú prístup osoby bez zdravotného postihnutia.