piatok 24.03.2023

Odborná diskusia o právach pacientov v psychiatrických zariadeniach

V rámci konferencie, ktorú zorganizovala Sekcia súdnej psychiatrie Slovenskej psychiatrickej spoločnosti v spolupráci s Detenčným ústavom Hronovce a Psychiatrickou nemocnicou Hronovce v Štúrove, sa 23. marca 2023 komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská zúčastnila na odbornej panelovej diskusii.
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská aj verejný ochranca práv Robert Dobrovodský v rámci diskusie zdôrazňovali východisko, že obmedzovacie prostriedky na psychiatriách sa musia používať v súlade s ľudskými právami.

Ďalšími hosťami diskusie boli  na pozvanie riaditeľa Psychiatrickej nemocnice Hronovce Mareka Zelmana aj vedúca oddelenia modernizácie psychiatrickej a psychologickej starostlivosti Ministerstva zdravotníctva SR Barbora Maliarová a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor psychiatrie Ľubomíra Izáková.

Na konferencii sa zúčastnili najmä lekári z ústavných psychiatrických zariadení. Cieľom diskusie bolo oboznámiť ich s najnovšou legislatívnou úpravou používania obmedzovacích prostriedkov platnou od 1. marca 2023.

Pripomíname, že za 7 rokov našej existencie Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zrealizoval spolu 12 monitorovacích návštev psychiatrických zariadení (oddelení, nemocníc, liečební) a v súčasnosti pripravuje samostatnú správu o týchto monitorovacích návštevách, v ktorej zhrnie zistenia, poznatky a odporúčania.

Podrobnejšie o novele zákona, ktorá po dlhých rokoch zavádza zákonný rámec podmienok používania obmedzovacích prostriedkov na psychiatriách, píšeme tu:
Nové pravidlá pri používaní obmedzovacích prostriedkov na psychiatriách - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)