Nezabúdame ani na ľudí so zdravotným postihnutím zavraždených počas holokaustu

27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.
Počas genocídy bolo vyvraždených približne 6 miliónov Židov.

Na takzvané „konečné riešenie“ boli určení aj Slovania, Rómovia, homosexuáli aj ľudia so zdravotným (telesným, zmyslovým, mentálnym či duševným) postihnutím. Na začiatku to boli deti do 3 rokov, neskôr sa hranica posúvala smerom nahor, do 16-17 rokov. Táto predohra vyústila do hlavného Programu T4, ktorý mal za cieľ zlikvidovať ľudí so zdravotným znevýhodnením (nevyhli sa ani experimentom).

Pôvodným plánom v lete 1939 bola likvidácia 70 000 ľudí so zdravotným postihnutím. Konečné číslo atakovalo 300 000.

Akcia vyvolala pobúrenie, nie však na strane lekárov (vzoprelo sa ich len pár, napr Karl Bonhoeffer a pár profesorov), ktorí mali rozhodujúce slovo, ale na strane verejnosti. Nasledovali demonštrácie a množstvo listov príbuzných, ktorí písali ako vládnym inštitúciám, tak aj vedúcim liečební.

Zvrat nastal až po tom, čo sa aktivita vyhladzovania dotkla cirkevných ústavov, ktoré rezolútne odmietli vydanie svojich zverencov, a vzopreli sa. Okamžite začali informovať verejnosť, na začiatku však s malým výsledkom.

Hlavnou postavou tohto odporu sa stal Clemens August von Galen, ktorý sa nezdráhal po zistení všetkých informácií o tom, čo sa neskôr deje s týmito ľuďmi, ostro všetko demonštrovať širokej verejnosti a označiť to za vraždenie priečiace sa Božím zákonom. Nastala vlna odporu po celej krajine. Aby sa dotkol čo najširšej verejnosti, včlenil do svojho kázania 3.augusta 1941 otázku, či budú do Programu zahrnutí aj zmrzačení vojaci (spoliehať sa na morálnu stránku obyvateľstva zrejme nebolo zárukou úspechu). Túto svoju kázeň dal rozšíriť do všetkých rodín svojej diecézy, najmä tam,kde mali členov na fronte.
Reakcie boli masívne a vydesili aj nacistických predstaviteľov.

Následne, 18.augusta, Hitler verejne vyhlásil ukončenie Programu.   

No úplný koniec to nebol. Likvidácia už nepokračovala systematicky, skôr príležitostne, a najmä tajne. Naozaj sa skončila až s pádom nacistickej vlády.

Nezabúdame.

#WeRemember2023


ZDROJ: FB Spoločnosť Downovho syndrómu