Zvyšujúca sa inflácia a zdražovanie výrazne zasiahnu aj seniorov

Medzi ľuďmi so zdravotným postihnutím je aj mnoho starších ľudí.
Už teraz ich ťažká finančná situácia sa pod vplyvom zvyšujúcej sa inflácie a zdražovania ešte viac zhorší, o čom nám už pribúdajú podnety - seniori aj ľudia so zdravotným postihnutím sa na nás obracajú čoraz častejšie so žiadosťou o pomoc v ťažkej finančnej situácii, s obavami zisťujú, že vypadávajú z rôznych mimoriadnych dotácií či dotačných výziev na pomoc.

Je veľmi dôležité, aby vládne opatrenia v týchto ťažkých časoch zohľadňovali zlú sociálnu a finančnú situáciu dôchodcov aj ľudí so zdravotným znevýhodnením či rôznymi diagnózami. 

Dávame preto do pozornosti aj tlačovú správu Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) zo 6.9.2022:

"Vláda musí pre domácnosti zastropovať ceny energií. Treba ich riešiť aj za verejnú správu i firmy. Inak sa ďalej zvýši aj zdražovanie pre domácnosti. Nízkopríjmové domácnosti budú postihnuté najviac.

Jednota dôchodcov na Slovensku navrhuje, aby sa pre domácnosti zastropovali ceny energií. Zároveň požaduje, aby sa vláda nespoliehala na EÚ a riešila masívnou pomocou aj verejnú správu, zamestnávateľov a firmy, inak sa zvýši inflácia a príde k ďalšiemu zdražovaniu domácností.
Podľa JDS by opatrením, v rámci ktorého sa predpokladá šetrenie 15 %, boli najviac postihnuté práve nízkopríjmové domácnosti. Tie v rámci potravín, liekov aj nákladov na bývanie a energie už šetrili a šetria. Sú doslova na hrane. Pre tieto domácnosti už podľa JDS žiadne ďalšie úspory v rámci energií nebudú možné. Sú preto vopred odsúdené na likvidačné platby za energie.

Inflácia a zdražovanie je pritom podľa štatistických údajov najvyššie za posledných 22 rokov. Podľa JDS je zároveň ďalšou negatívnou správou pre seniorov, že niektoré krajiny EÚ už majú schválenú pomoc pre svojich obyvateľov na tento aj budúci rozpočtový rok. Slovensko je zase na chvoste a s prípravou pomoci ešte ani nezačalo. Väčšina krajín EÚ už pripravila masívne kompenzácie príjmov domácností za budúce zdražovanie ceny energií, a to najmä cestou ich zastropovania, ako to navrhuje aj JDS.

Dva mesiace prázdnin sme mali aj my využiť na prípravu k ťažkej jeseni, zime aj na budúci rok 2023. Situácia, v akej sa aktuálne nachádza Slovensko, je bezprecedentná. Po ekonomickej, ale aj sociálnej stránke. Väčšina krajín EÚ využila čas prázdnin na diskusiu o životne dôležitých veciach, ktoré nás čakajú v dohľadnej budúcnosti. Ako príklad môžeme uviesť v podstate všetky okolité krajiny EÚ: Česko, Rakúsko, Poľsko či Maďarsko. Na Slovensku nielenže nemáme doriešenú ani pomoc pre tento rok, kde napr. pre nás, seniorov, ešte ani nezačala, ale nemáme ani jasný plán, ako by sa riešila.

Je tu oprávnená obava, ako vierohodný bude predložený štátny rozpočet na budúci rok, keď nevieme dosadiť ani premenné z tohto roka. Nevieme, ako dopadnú najbližšie rozhodnutia o pomoci nízko príjmovým domácnostiam, zdravotníkom či pre nás, seniorov. Je to nezodpovedné rozpočtovo, sociálne i politicky.

Žiaľ, je predpoklad, že sa zase bude predkladať štátny rozpočet, ktorý nebude riadne pripravený a predrokovaný. Navrhujeme preto, aby sa pre domácnosti prijalo urýchlené zastropovanie cien energií, a to na úrovni 61 € za MWh. V rámci distribučných poplatkov musí štát cez URSO vstúpiť do cien distribučných poplatkov a udržať ich maximálne na súčasnej úrovni. Zároveň je pre nás životne dôležité, aby sa vláda nespoliehala na EÚ a riešila masívnou pomocou aj verejnú správu, zamestnávateľov a firmy, inak sa zvýši inflácia a príde k ďalšiemu zdražovaniu domácností.

Požadované zastropovanie musí byť bez limitov šetrenia. Nízkopríjmové domácnosti už totiž v rámci zdražovania šetria na mnohých životne dôležitých výdavkoch. Ak sa necitlivo určia limity na šetrenie, práve najchudobnejší budú automaticky platiť likvidačné zvýšenia cien energií. A to postihne viac ako tretinu z 1,9 milióna všetkých domácností na Slovensku. Pre väčšinu seniorov by to bola katastrofa.

Michal Kotian, predseda JDS"