Návšteva prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská sa dnes na pôde Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím stretla s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.
Prezidentka Zuzana Čaputová sa na spoločnom rokovaní zaujímala o stav v zariadeniach sociálnych služieb a dodržiavanie ochrany práv klientov v nich, najmä v nadväznosti na tragédiu - požiar v Osadnom z decembra minulého roka, na následky ktorého zahynuli už piati klienti s mentálnym postihnutím.
 
Hovorili o naliehavosti deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb, o nevyhovujúcich stavoch budov, v ktorých sídlia mnohé zariadenia aj o potrebe zabezpečiť bezpečné bývanie pre klientov zariadení sociálnych služieb, o nedostatočnom finančnom ohodnotení zamestnancov v sociálnych službách aj o potrebe zvýšiť počet zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb. Jednou z tém boli tiež nové formy sociálnych služieb komunitného typu.  Pani prezidentka sa zaujímala aj o pripravovaný zákon o inšpekcii v sociálnych veciach či plány komisárky Zuzany Stavrovskej v súvislosti s posilnením kompetencií Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
 
Prezidentka Zuzana Čaputová u nás spolu s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stsavrovskou rokovala aj s manželmi, ktorým bol odňatý príspevok na opatrovanie ich dcéry s cystickou fibrózou a ktorí sa obrátili na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ich prípad teraz riešime na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a spoločnými silami s kanceláriou prezidentky sa im budeme snažiť pomôcť.
 

Veľmi si vážim, že pani prezidentka prišla na náš Úrad a cením si jej záujem o ochranu práv ľudí so zdravotným postihnutím, otvorili sme mnohé témy, v ktorých môžeme pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím,“

skonštatovala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.