streda 19.04.2023

Návšteva budúcich tlmočníkov slovenského posunkového jazyka

V utorok 18. apríla 2023 iniciovala vyučujúca Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Angela Hefty, ktorá je sama nepočujúca, návštevu Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
Vyučujúca Angela Hefty študentom prednáša seminár Úvod do práv osôb s poruchou sluchu, a to v rámci študijného odboru Slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich, ktorý zastrešuje profesiu tlmočníka slovenského posunkového jazyka. Študenti absolvujú približne 800 hodín výučby slovenského posunkového jazyka za 4 roky štúdia na pôde vysokej školy. 

Prišiel aj tlmočník do slovenského posunkového jazyka Stanislav Morávek, ktorý celú prezentáciu komisárky Zuzany Stavrovskej o fungovaní nášho úradu tlmočil do slovenského posunkového jazyka. Ďakujeme. Bolo to iste vyčerpávajúce, viac ako dvojhodinové tlmočenie, najmä ak vezmeme do úvahy, že tlmočníci do posunkového jazyka celý čas stoja.

Dvanásti študenti druhého a tretieho ročnníka sa zaujímali o prácu nášho úradu aj o prípady, ktoré sme riešili v súvislosti s ochranou práv ľudí so sluchovým postihnutím. Napríklad v čase pandémie sme upozorňovali na nedostatočnú prístupnosť tlačových besied vlády SR, keď mali rečníci prekryté ústa, no tlmočenie nebolo zabezpečené, a ak aj bolo, nepomohlo to tým, ktorí slovenský posunkový jazyk neovládajú, pretože sa dorozumievajú odčítavaním z pier. Aj to motivovalo jednu zo študentiek, aby sa prihlásila na tento študijný odbor - pretože prišlo aj pár študentov s poruchou sluchu.

Držíme im palce, aby sa z nich stali úspešní tlmočníci do slovenského posunkového jazyka (je ich nedostatok) a možno aj obhajcami práv ľudí so zdravotným postihnutím.  Tešíme sa aj na stretnutie nabudúce - s ďalšou generáciou študentov tohto dôležitého študijného odboru.