pondelok 03.09.2018

Návšteva SZZP vo Veľkom Krtíši

Na pozvanie predsedu OR Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Ing. Milana Lauríka sme sa v pondelok 3.9.2018 zúčastnili na príjemnej, otvorenej diskusii v priestoroch Hontiansko-novohradskej knižnice vo Veľkom Krtíši.
Náš malý tím v zložení komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská, riaditeľka Mgr. Eva Megová a kolegyňa Michaela Scherhaufer sa najprv úprimne zvítal s pánom predsedom Ing. Milanom Lauríkom, ktorý nám vytvoril priestor na priblíženie činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Na stretnutí sa zúčastnilo 16 členov SZZP, ktorí sa dozvedeli o obsahu článkov Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, o Východiskovej i Alternatívnej správe, o odporúčaniach výboru OSN pre Slovenskú republiku a o našej činnosti. Komisárka priblížila webové sídlo Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, názorne pomohla s orientáciou a navigáciou na stránke pri podávaní podnetu a vysvetlila prítomným spôsob a rozsah práce úradu. V ďalšej časti sa ujala slova kolegyňa Michaela Scherhaufer a poukázala na najvýznamnejšie zmeny v zákone 447/2008 Z.z., ktoré pozitívne ovplyvňujú život ľudí so zdravotným postihnutím, odkázaných na rôzne druhy kompenzácií. V druhej polovici stretnutia sa otvorila živá diskusia, v ktorej sa účastníci podelili o svoje osobné skúsenosti.
Vo Veľkom Krtíši sme sa rozlúčili so srdečným povzbudením ľudí k nabratiu odvahy v zápase za svoje práva, s nabádaním k aktívnemu riešeniu vlastných problémov a samozrejme s uistením, že Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím slúži na ochranu ľudských práv a zachovanie dôstojného spôsobu života ľudí so zdravotným postihnutím.