utorok 02.03.2021

Návrh skupiny poslancov na zmenu zákona o sociálnych službách

Dávame Vám na vedomie návrh novely zákona č. 448/2008 Z. z., ktorú iniciovala poslankyňa Katarína Hatráková a v ktorom sa vo veľkej miere odkazuje aj na správy Komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, jej zistenia z monitoringov DSS a odporúčania na zmenu zákona (dôvodová správa).
Výňatok z dôvodovej správy: Návrh zákona reaguje aj na zistenia z každoročných správ o činnosti Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie. Potrebu dosiahnutia cieľov návrhu zákona podčiarkujú aj niektoré zistenia a odporúčania zo správ o činnosti komisára.

V správe o činnosti za rok 2019 bolo zistené, že
  1. Používanie obmedzovacích prostriedkov nad rámec uvedených v zákone o sociálnych službách mnohokrát aj z dôvodu nedostatku zamestnancov pre uľahčenie ich práce.
  2. V zariadeniach sociálnych služieb sa často nachádzajú klienti, ktorí pre svoje zdravotné postihnutie nie sú schopní komunikovať, že ich životné podmienky nie sú v súlade s ich ľudskými právami, ako je ľudská dôstojnosť, sloboda pohybu, či právo na súkromie.

Často si to pre svoje zdravotné postihnutie, ale aj návyk na existujúcu situáciu, vôbec neuvedomujú, nesťažujú sa alebo sa sťažovať ani nedokážu. Práve pre takéto prípady je pravidelná návšteva a identifikácia nevhodných podmienok jedinou nádejou na zmenu k lepšiemu.

Pri monitorovacej návšteve DSS Stropkov sme zistili nevhodné obmedzovanie klienta, keď bol pravidelne umiestňovaný do postele s ohradou tvorenou hrubými drevenými doskami. Navyše, táto posteľ bola umiestnená v strede izby, obkolesená posteľami ostatných klientov, bez akéhokoľvek nábytku, či iných prvkov, ktoré by vytvárali atmosféru pocitu, že klient je vo svojej izbe, kde býva. Klient nemal možnosť sa z tejto postele s drevenou ohradou dostať, hoci sa o to s pomocou rúk pokúšal. Bol neustále na očiach všetkým spolubývajúcich, bez akýkoľvek predmetov osobného či úžitkového charakteru. Vzhľadom na umiestnenie postele akoby nemal ani svoje vlastné miesto. Umiestnením klienta do drevenej ohrádkovej postele sa zariadenie dlhodobo snažilo vyriešiť nevhodné prejavy v jeho správaní, keď v dôsledku svojho zdravotného postihnutia obsedantným spôsobom ničil zariadenie okolo seba (vyškrabávanie omietky, trhanie dostupných materiálov na drobné kúsky a podobne).

Zvoleným riešením však bola ochrana majetku povýšená nad základné práva a slobody klienta, ako sú sloboda pohybu, právo na súkromie a najmä právo na ľudskú dôstojnosť. Zariadenie vôbec nevnímalo tento zásah ako nevhodný, či v rozpore s právami klienta, vnímali ho ako prirodzenú súčasť života v zariadení.

Zariadenie a aj zriaďovateľa – Prešovský samosprávny kraj sme obratom upozornili na túto situáciu, vysvetlili nevhodnosť tohto riešenia a požiadali o okamžité nahradenie riešenia inou formou, ktorá bude ľudské práva klienta plne rešpektovať.

Zariadenie na naše upozornenie reagovalo pozitívne, za pomoci zriaďovateľa zabezpečilo klientovi štandardnú polohovateľnú posteľ, ktorá bola umiestnená pri stene izby (pocit bezpečia), obklopená matracmi (dočasné riešenie ochrany pred pádmi), vybavená esteticky vhodnejšou posteľnou bielizňou.


Súvisiace odkazy:
Parlamentná tlač 455 - Národná rada Slovenskej republiky (nrsr.sk)