štvrtok 23.07.2020

Narcisy zakvitnú v lete

Vo štvrtok 23. júla 2020 sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská s riaditeľkou úradu komisára Mgr. Evou Megovou zúčastnili na tlačovej besede, ktorú zorganizovala Liga proti rakovine.
Tento rok si Liga proti rakovine pripomína 30 rokov svojej práce, ktorá je venovaná podpore onkologicky chorých pacientov, ich rodín a partnerov, ktorí zdieľajú ich neľahký osud.

Tlačovú besedu otvorila Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine: „ Tento netradičný rok si budeme pamätať ako obdobie pandémie koronavírusu – nepoznané, neuveriteľné, šokujúce. Obdobie, ktoré  nás zomklo, naučilo nás byť zodpovednýmí, trpezlivými, pokornými či chápajúcimi.“ Liga proti rakovine aj v tomto období poskytovala pomoc, ale práve pod tlakom okolností a so zmyslom pre zodpovednosť sa rozhodli presunúť tradičný Deň narcisov na letné mesiace. Pani Eva Kováčová spomenula činnosť, ktorej sa venovali od začiatku roka 2020 a uviedla, že tento rok budú organizovať Deň narcisov špeciál, pričom zároveň požiadala prítomných zástupcov médií o podporu a rozšírenie tejto informácie, keďže vo svojej práci sú odkázaní výlučne na finančnú podporu dobrovoľných darcov a partnerov, ktorých osobne vymenovala a pozdravila.

V krátkom príhovore predstavila správkyňa nadácie Slovenskej sporiteľne pani Barbara Henterová tohoročný spôsob podpory . MUDr. Andrea Škripeková, PhD, riaditeľka Sekcie zdravia MZ SR a primárka paliatívneho oddelenia NOÚ priblížila svoju osobnú účasť a podporu pacientom v hraničných situáciách a zdôraznila snahu o vytvorenie systému starostlivosti o dlhodobo chorých a paliatívnu starostlivosť vyžadujúcich pacientov.

JUDr. Zuzana Stavrovská zdôraznila potrebu zmien legislatívy v prospech pacientov, snahy meniť veci k lepšiemu, poďakovala za možnosť rozvinúť spoluprácu s novými partnermi. Spomenula obdobie 10 rokov od ratifikácie Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a  priblížila oblasti, ktorým sa úrad komisára venuje.

O svoj smutný osobný príbeh sa podelila pani Katka, manželka onkologického pacienta, ktorá sa aj vo vypätej situácii stará o svojho ťažko skúšaného manžela. Poďakovala sa pracovníkom Ligy proti rakovine, ktorí jej poskytujú podporu a pomoc.

Na záver sa Ing. Eva Kováčová poďakovala všetkým kolegom za prácu pri organizácii tejto beseda, ešte raz požiadala prítomných o šírenie myšlienky podpory Dňa narcisov a v krátkosti vysvetlila špeciálny režim, v akom bude tento deň organizovaný v rôznych obchodných a obslužných prevádzkach.
My sa k tejto výzve pripájame a veríme, že tak ako po iné roky aj teraz zbierka nájde svojich prispievateľov.