Na montáž stoličkového výťahu nie je potrebný súhlas ostatných majiteľov bytov, obec Častkovce koná v rozpore so zákonom

Pani Hummelová býva v bytovke s nájomnými bytmi v obci Častkovce. Keďže po úraze nie je schopná vyjsť sama po schodoch (a výťah v bytovke nie je), chcela si dať na schodisko namontovať tzv. stoličkový výťah. Obec jej na to ale nedala súhlas.
Obec však konala v rozpore so zákonom:

Na montáž zdvíhacieho zariadenia - teda aj stoličkového výťahu - v spoločných častiach bytového domu, už od 1. februára 2020 už nie je podľa novely zákona (č. 182/1993 Z. z., o vlastníctve bytov a nebytových priestorov) potrebný súhlas vlastníkov bytov a nebytových priestorov, a teda ani obce alebo mesta v prípade nájomných bytov, a to aj vtedy, ak majú v nájomnej zmluve uvedené, že nájomcovia môžu robiť stavebné zásahy len po súhlase majiteľa.

Obecné zastupiteľstvo teda prekročilo zákon, keď vôbec hlasovalo o tom, či schváli alebo neschváli montáž stoličkového výťahu.

Platí len oznamovacia povinnosť. Montáž stoličkového výťahu, resp. iného zdvíhacieho zariadenia, by sa mala ohlásiť stavebnému úradu, správcovi bytového domu, v tomto prípade obci, alebo predsedovi spoločenstva vlastníkov bytov, ale nie je to podmienené ich súhlasom.

Jediná podmienka, ktorá musí byť splnená, je podmienka protipožiarnej prevencie v komunikačnom priestore - teda schodisku, kde má byť dodržaný priestor na únikovú cestu v šírke minimálne 78,1 cm. To posudzuje špecialista požiarnej ochrany, teda príslušník Hasičského a záchranného zboru. Podľa našich informácií je táto podmienka v prípade bytového domu, o ktorý ide v tomto prípade, splnená.

Dovolíme si zdôrazniť, že montážou stoličkového výťahu by sa odstránilo porušovanie základného ľudského práva v tomto bytovom dome, a to je právo na zabezpečenie prístupnosti fyzického prostredia. Toto právo zaručuje Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý je pre Slovenskú republiku záväzný už 12 rokov a je nadradený slovenskej legislatíve. Tým, že obec nezabezpečuje bezbariérový prístup na všetky poschodia, teda toto ľudské právo porušuje.

To, že obec navrhla, aby sa pani Hummelová presťahovala na prízemie, však porušovanie tohto práva neodstráni, pretože bezbariérový prístup je potrebné zabezpečiť v celom bytovom dome, pre jeho všetkých obyvateľov, nielen do bytu pani Hummelovej. 

Stoličkový výťah by pritom mohli využívať všetci obyvatelia a návštevníci daného bytového domu. Obec zakrýva svoju neochotu pomôcť tým, že presúva pozornosť na povinnosť pani Hummelovej presťahovať sa. Takéto nátlakové konanie zo strany obce vážnym spôsobom zasahuje so jej súkromia ako aj do ochrany práva zvoliť si miesto, v akom priestore chce žiť.

Všetky finančné náklady súvisiace s montážou stoličkového výťahu znáša pani Hummelová, obec to nestojí a ani nebude stáť žiadne peniaze.

Existuje teda jednoduché riešenie (stoličkový výťah), aby pani Hummelová mohla mať bezbariérový prístup do svojho bytu, bez toho, aby musela riešiť komplikácie so sťahovaním; priestor na únikovú cestu v prípade nebezpečenstva pre všetkých obyvateľov ostane zachovaný; obec ani obyvateľov domu to nič nestojí a nezasiahne ich negatívnym spôsobom; naopak, zvýši kvalitu života aj iným obyvateľom domu (rodičom s kočíkmi, starším ľuďom či budúcim invalidom - onedlho sa totiž pokojne môže stať, že na stoličkový výťah budú odkázaní aj ďalší obyvatelia domu). 

To všetko sú jasné argumenty, pre ktoré je pre nás pretrvávajúci odmietavý a neempatický postoj zo strany obce nepochopiteľný. Obec sme vyzvali, aby tento postoj zmenila, no neúspešne. Prípad pani Hummelovej, žiaľ, nie je jediný, ktorý ukazuje na snahy odstrániť stoličkové výťahy alebo zabrániť ich montáži susedmi, a to aj po tom, keď na to už zo zákona nemajú právo (vyše dva roky).

Už je čas na to, aby sa ľudia začali proti podobným konaniam verejných inštitúcií brániť aj individuálnymi žalobami za zasahovanie do ochrany ľudského práva, ktorým je určite právo na ochranu súkromia a rodinného života.



Fotografie:
Archív MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. - TVNOVINY.sk

Súvisiace odkazy:
Dôchodkyňa spadla a skončila na vozíku. Obec jej nechce povoliť namontovať stoličkový výťah - TVNOVINY.sk
Televízne noviny TV Markíza - (facebook.com)