utorok 08.10.2019

Minister ocenil výnimočných a komisárka bola pri tom

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter opäť oceňoval za pomoc rodinám, deťom a sociálne slabším. Z jeho rúk si na slávnostnom večere prevzali plakety nielen zamestnanci zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ale aj tí, ktorí významne pomáhajú ľuďom v ťažkých životných situáciách.
Už 16. ročník podujatia „Sociálny čin roka“ pripravilo ministerstvo práce v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Na tejto udalosti, ktorá sa konala v priestoroch Historickej budovy Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí v Bratislave  v utorok 8.10.2019 sa zúčastnila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská.
Oceňovanie sa už tradične nieslo v znamení vďaky všetkým, ktorí vykonávajú neľahkú prácu s deťmi a rodinami. Sú to sociálni pracovníci, psychológovia, vychovávatelia a iní odborníci pôsobiaci priamo v rezorte práce, ale aj v mestách a obciach, neštátnych subjektoch, aj tí, ktorí pôsobia ako dobrovoľníci. „Ich práca s rodinami je náročná a vyžaduje si doslova celého človeka a najmä veľké srdce a kopec empatie. Sú to ľudia, ktorí často nahrádzajú deťom rodičov, ale aj ľudia, ktorí sa snažia zabrániť rozpadu rodiny. Oceňujem ich preto, lebo svojim prístupom a reálnymi činmi prekročili hranice zvyčajného. Za to im patrí moje úprimne ďakujem. A to nielen im, ale aj celému ich pracovnému kolektívu,“ povedal Ján Richter.
Minister Ján Richter odovzdal ocenenia v troch kategóriách. Cenu si z jeho rúk prevzalo sedem zamestnancov zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, sedem zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce a osobnosti, ktoré rôznym spôsobom významne pomáhajú ľuďom v ťažkých životných situáciách. Tie si za svoje aktivity vyslúžili ocenenie za Sociálny čin roka. „Výnimočnosť týchto ľudí spočíva v ich vysokej osobnej angažovanosti i v tom, že svoju prácu považujú za svoje poslanie,“ dodal Ján Richter.
Slávnostného oceňovania sa zúčastnil aj predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý prišiel sociálnym pracovníkom poďakovať osobne. „Hlboko sa skláňam pred vašou prácou a zo srdca vám ďakujem za to, čo robíte vo svojej ťažkej a nie vždy dostatočne docenenej práci. S ministrom preto pracujeme na tom, aby sa to zmenilo,“ informoval. Dodal, že jeho cieľom ako predsedu vlády je, aby sa v budúcnosti každý jeden človek vedel spoľahnúť, že ak to bude potrebovať, štát mu pomôže.
Minister Ján Richter však ocenenia nielen rozdával, jedno na záver aj sám dostal. Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar a Fórum riaditeľov a zamestnancov detských domovov mu udelili cenu za „Sociálny čin desaťročia“. Konkrétne za neoceniteľnú dlhoročnú podporu a pomoc rodinám a deťom v ťažkých životných situáciách. „Ďakujeme pánovi ministrovi, že od začiatku podporoval a dotiahol do úspešného konca novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, ktorá dáva novú nádej pre dieťa a rodinu,“ uviedol predseda Fóra Zdenko Michalides.