pondelok 14.03.2016

Medzi prvými krokmi o nadviazanie spolupráce úradu bolo stretnutie s predsedom Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím

Len pár dní po oficiálnom zahájení činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sme naštartovali celý rad stretnutí s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v oblasti ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím.
 
Len pár dní po oficiálnom zahájení činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sme naštartovali celý rad stretnutí s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v oblasti ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím.
Prvé stretnutie komisárky JUDr. Zuzany Stavrovskej a zamestnancov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa dňa 14. marca  konalo v našich priestoroch s predsedom Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike, pánom RNDr. Branislavom Mamojkom, CSc.  Národná rada občanov so ZP v SR je občianskym združením celoštátnych organizácií obhajujúcich práva osôb so zdravotným postihnutím.
Už v predchádzajúcom období pán predseda NROZP v SR a pani komisárka spolupracovali pri príprave materiálov týkajúcich sa vyhodnocovania úloh vlády SR vyplývajúcich z Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Preto bolo možné veľmi rýchlo a plynulo nadviazať na predchádzajúce aktivity a dohodnúť strategické postupy vykonávania pôsobnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Aby sa nám lepšie spolupracovalo, už v predchádzajúcom období sa títo predstavitelia dohodli na zdieľaní spoločnej adresy sídla obidvoch úradov na adrese Račianska 153, kde by od začiatku júla 2016 mala sídliť na 6. poschodí aj kancelária Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR.
Pán Mamojka osobitne zdôraznil, že komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím by sa mala stať členkou Výboru pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý je stálym odborným orgánom Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť a tiež by mala byť prizývaná vo veciach dotýkajúcich sa práv ľudí so zdravotným postihnutím na rokovania Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.
Pán Mamojka odporučil publikovať na portáli Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím stanoviská komisárky k jednotlivým ťažiskovým problémom, ktoré musia ľudia so zdravotným postihnutím zvládať.
Kontakt:
Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR
www.nrozp.sk