piatok 20.08.2021

MATP Challenge Day

V piatok 20.8.2021 sme zažili nádherný deň s kolegyňou Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Ako diváci a podporovatelia sme sa zúčastnili Špeciálnych olympiád pre deti s intelektuálnym a viacnásobným znevýhodnením v Hoteli Jasoň vo Vršatskom Podhradí.
Keď sme prišli „olympiáda“ bola už v plnom prúde. Prekvapila nás neuveriteľná atmosféra. Hneď ako sme si sadli zachvátil nás príval emócií a sĺz, ktoré akosi prirodzene stekali po tvári. Keby ste videli výrazy očí detí plných šťastia, ktoré už teraz majú ťažký život, pochopili by ste aj vy!

Deti, ktoré majú krutý údel a mnohé dostali od lekárov „pol roka“ života sa smiali, triafali loptičky do terčov, výskali šťastím a podávali nadľudské výkony! Ich rodičia, starí rodičia a asistenti „krochkali“ obdivom a všetci boli dojatí. Na pár hodín skončilo trápenie, strach z očakávania budúcnosti a všetci sa bavili. Atmosféra, ktorá sa tu vznášala bola plná pochopenia, nekonečnej lásky a súdržnosti nezlomných rodičov!

Iba ten, ktorý príde naozaj do styku s deťmi s mentálnym, či iným postihnutím pochopí o čom píšem. Sprostredkovane to žiaľ nie je ono. Pri takýchto deťoch každý človek zmäkne, chce pomôcť a uvedomí si, aké „hlúpe“ alebo „bezvýznamné“ sú jeho problémy! Dianie v celom hoteli malo slávnostný ráz , dokonca aj bežný personál sa choval fantasticky, všetci si porozumeli a boli ako veľká rodina!

Bodaj by také pochopenie vládlo všade. Podporme prosím deti s intelektuálnym a viacnásobným znevýhodnením nech môžu žiť svoj život v láske, dostatku a dôstojne! Záleží na nás „zdravých“ ako sa budú cítiť a žiť. NEDEKLARUJME iba prázdne reči o INKLÚZII. Urobme to!

Nikdy neviete, kedy sa podobný problém dotkne práve vašej rodiny! Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím nesmierne podporuje podobné aktivity a nikdy si ich nenechá ujsť. Pre takéto deti sa snaží urobiť maximum.