sobota 25.06.2016

Konferencia pre osoby so sluchovým postihnutím

Dňa 25. júna sa v Bratislave uskutočnila Konferencia pre osoby so sluchovým postihnutím: Viac informácií, vyššie vzdelanie. Podujatie usporiadal Spolok nepočujúcich pedagógov (SNEPEDA).
Cieľom konferencie bolo poskytnúť aktuálne informácie osobám so sluchovým postihnutím o podporných službách a realizovaných prospešných aktivitách určených pre osoby so sluchovým postihnutím. Cieľovou skupinou účastníkov konferencie boli nielen osoby so sluchovým postihnutím, ale aj záujemcovia o danú problematiku. Pozvanie na konferenciu prijala aj JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárska pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorá konferenciu otvorila príspevkom na tému Činnosť a pôsobnosť Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Za vystúpenie bola ocenená potleskom aj v posunkovom jazyku – otáčanie prstov a dlaní rúk, ktoré sú vystreté nad hlavou. Zástupcovia občianskych združení uvítali vznik Úradu a vyslovili presvedčenie, že jeho fungovanie prispeje k riešeniu nahromadených problémov osôb so sluchovým postihnutím.
Jednotlivé príspevky priniesli náčrt širokého spektra problémov, s ktorými sa osoby   so sluchovým postihnutím stretávajú vo svojom živote a tiež problémov, ktoré majú pri presadzovaní svojich práv vyplývajúcich z ľudskoprávnych dokumentov.  Vystúpenia boli spracované na odbornej úrovni a vo všetkých bolo cítiť vysoké osobné nasadenie prednášajúceho. Veľa podnetov na riešenie problémov osôb so zdravotným postihnutím odznelo aj v následnej diskusii a neformálnych rozhovorov. Zástupcovia organizácií občanov so sluchovým postihnutím sa zhodli aj na pravdivosti starého a múdreho príslovia: V jednote je sila.
Je symbolické, že konferencia sa uskutočnila 25. júna - v deň šiesteho výročia záväznosti Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím pre Slovenskú republiku. Uvedený Dohovor OSN,  prijatý v New Yorku v roku 2006,  je pre Slovenskú republiku  záväzný od 25.06.2010.

Kontakt:
www.snepeda.sk

Prezentáciu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím si môžete pozrieť na:
www.youtube.com/watch?v=IoNslE-JepQ&feature=youtu.be