streda 12.02.2020

Komisárka sa stretla s vládnym splnomocnencom

Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti pán Martin Giertl bol v stredu, 12. februára na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím hosťom komisárky JUDr. Zuzany Stavrovskej. 
Splnomocnenec je poradným orgánom vlády SR, ktorého rozsah právomocí a postavenie je určené štatútom. Splnomocnenec môže zriaďovať pracovné skupiny alebo komisie, pričom vymedzí aj ich agendu, zloženie, úlohy, zásady činnosti, technické a organizačné zabezpečenie činnosti, ako aj práva a povinnosti členov.
Počas diskusie Martin Giertl priblížil aktivity svojho úradu. Jeho hlavnou ambíciou je hľadanie nových procesov v spoločnosti. Usiluje sa o to aby sa občania mohli realizovať, aby tretí sektor na Slovensku bol životaschopný, aby mohol právne aj ekonomicky fungovať ako v dobre spravovaných demokraciách. Ako Martin Giertl hovorí: “Svoje poslanie budem považovať za úspešné, ak bude posilnená občianska spoločnosť a každý aktívny občan v nej nájde svoje uplatnenie.“
Zaujímavým počinom  splnomocnenca je Projekt Výskum MNO a OS, ktorý bol spustený 1. marca 2019 a je financovaný z prostriedkov operačného programu Efektívna verejná správa. Jeho cieľom je kvalitnejšia tvorba  verejných politík (a tým pádom vo výsledku aj kvalitnejšia verejná politika) a to prostredníctvom získavaných relevantných dát a informácií o celej občianskej spoločnosti, nakoľko dnes sa tieto politiky zvyčajne navrhujú a realizujú iba na základe dohadov a aproximácií.
Obaja partneri vzhľadom na svoje profesionálne zameranie ochrany ľudských práv v diskusii našli viacero spoločných tém a dohodli sa na možnosti spolupráce , ktorú bližšie zadefinujú v nadchádzajúcom období.