štvrtok 13.08.2020

Komisárka rieši zákonné obmedzenia vzdelávania detí s mentálnym postihnutím v rozpore s Dohovorom o právach osôb so zdravotným postihnutím

Vo štvrtok 13. augusta 2020 sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská spolu s právničkou Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Lenkou Bodnárovou stretli s matkami detí s Downovým syndrómom za účelom podania podnetu a objasnenia praktického problému,  s ktorým sa ich deti v prístupe k vzdelaniu stretli. 
Školský zákon totiž neumožňuje žiakom s mentálnym postihnutím, bez ohľadu na ich individuálne schopnosti, dosiahnuť úplné základné vzdelanie, čím priamo bráni v prístupe k vzdelávaniu. Aj v prípade, že takýto žiak absolvuje so svojimi rovesníkmi vzdelávanie v bežnej triede a za stanovených podmienok úspešne absolvuje všetkých 9 ročníkov základnej školy, môže dosiahnuť len ukončenie primárneho vzdelávania, to je absolvovanie prvého stupňa základnej školy. S takýmto dosiahnutým vzdelaním následne nemôže byť, opäť bez ohľadu na jeho vedomosti, schopnosti a zručnosti, prijatý na ktorúkoľvek strednú školu, ale len na úzku časť odborných škôl v dvojročných až trojročných vzdelávacích programoch a získať tak maximálne nižšie stredné odborné vzdelanie.
 
Ako negatívne sa to môže dotknúť žiaka so zdravotným postihnutím, matka dieťaťa s Downovým syndrómom vyrozprávala v tomto článku dennikn.sk/minuta/1989774. Z činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím sme podobný prípad opísali v Správe o činnosti za rok 2019 v päťdesiatom príbehu na strane 179, www.komisar.sk/Zverejnovanie/Spravy-o-cinnosti?path=2019.

Vylúčenie prístupu k vzdelaniu, to je získať úplné základné vzdelanie, či minimálne absolvovať prijímacie skúšky na strednú školu, a to len z dôvodu zdravotného postihnutia, je v priamom rozpore s čl. 24 Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, podľa ktorého zmluvné strany uznávajú právo osôb so zdravotným postihnutím na vzdelanie a za účelom uplatňovania tohto práva bez diskriminácie a na základe rovnosti príležitostí zmluvné strany zabezpečia začleňujúci vzdelávací systém na všetkých úrovniach a celoživotné vzdelávanie. Slovenská republika je týmto článkom Dohovoru viazaná už 10 rokov. Pretrvávanie diskriminácie osôb so zdravotným postihnutím v prístupe k vzdelávaniu, ktorá je v tomto prípade daná priamo školským zákonom, je neprijateľná.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím je pripravená urobiť všetky dostupné kroky, aby vzdelávanie bolo prístupné všetkým deťom, vrátane tých s mentálnym postihnutím.