piatok 31.05.2019

Komisárka aktívne pomáha riešiť problémy s parkovaním v Bratislave

V piatok 31. mája 2019 sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská spolu so právničkou úradu JUDr. Evou Arnoldovou zúčastnili rokovania k problematike parkovania na území hlavného mesta SR Bratislavy a k Návrhu Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta SR Bratislavy o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Stretnutie sa uskutočnilo na pôde Organizácie muskulárnych dystrofikov. 
Okrem zástupcov Úradu komisára a Organizácie muskulárnych dystrofikov sa stretnutia zúčastnili aj zástupca Národnej rady pre osoby so zdravotným postihnutím Ing. arch. Pavol Korček, predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Ing. Monika Vrábľová, námestníčka primátora Hlavného mesta SR Bratislavy a pani Ing. Tatiana Kratochvílová spolu so zamestnancami Magistrátu.
Počas stretnutia komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a zástupcovia organizácií osôb so zdravotným postihnutím poukázali na problémy, s ktorými sa ľudia so zdravotným postihnutím v súvislosti s parkovaním stretávajú. Upozornili sme na to, že miesta vyhradené pre osoby so zdravotným postihnutím by mali byť lokalizované podľa skutočnej potreby osôb so zdravotným postihnutím. Na parkoviskách s predpokladanou zvýšenou návštevnosťou osôb so zdravotným postihnutím (napr. pred zdravotníckymi zariadeniami, úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny, pobočkami Sociálnej poisťovne, nákupnými centrami a pod.) by malo byť vyhradených viac parkovacích miest pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie.
Hlavným cieľom stretnutia bolo dosiahnuť stav, aby miesta vyhradené pre vozidlá prepravujúce fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na individuálnu prepravu, boli aj naďalej označené evidenčným číslom vozidla a aby nedošlo k zrušeniu vyhradených parkovacích miest na konkrétne evidenčné číslo vozidla.
Počas stretnutia sme poukázali na potrebu riešiť situáciu, aby osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na individuálnu prepravu, ktorá nemá trvalý pobyt v Bratislave a je držiteľom motorového vozidla s mimo bratislavskou značkou a ktorá je zamestnancom alebo štatutárom právnickej osoby so sídlom na území Bratislavy (napr. občianskeho združenia zastupujúceho práva ľudí so zdravotným postihnutím) mala v čase, keď vykonáva túto prácu, zabezpečené vyhradené bezplatné parkovacie miesto napr. v sídle alebo mieste podnikania tejto právnickej osoby.
Ďalej sme poukázali na potrebu zvýšiť počet hodín, na ktoré je vydaná parkovacia karta NÁVŠTEVA a za ktoré sa nemusí platiť úhrada za dočasné parkovanie, pretože navrhovaný počet 100 hodín ročne a 150 hodín ročne uvedený v bode 2.2 v Prílohe č. 2 k VZN je nedostatočný. 
Upozornili sme aj na potrebu riešenia problému bezplatného parkovania v prípade zabezpečenia prepravnej, opatrovateľskej služby, rozvozu jedla pre osoby so zdravotným postihnutím, resp. pri zabezpečovaní sociálnych služieb v rozsahu určenom zákonom č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách.
Uvedené pripomienky k Návrhu Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta SR Bratislavy o dočasnom parkovaní motorových vozidiel sme uplatnili aj písomne.