Kampaň proti podvodom na senioroch

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím spolupracuje s Ministerstvom vnútra SR na preventívnej kampani zameranej na ochranu seniorov či už pri "klasických" podvodoch v teréne, ale aj na internete.
Na stretnutí s riaditeľom Odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR Jozefom Halcinom 13.9.2022 sme prebrali, aké špecifiká je potrebné zachytiť a spracovať tak, aby boli výstupy z kampane vhodné aj pre ľudí so zdravotným znevýhodnením; čo treba zabezpečiť napríklad v televíznych spotoch, aby boli zrozumiteľné napríklad pre nepočujúcich - posunkový jazyk, ale aj pre nedoslýchavých a ľudí strácajúcich sluch - prepis textu v zrozumiteľných titulkoch, ktoré budú na obrazovke dostatočne dlho. Pre nevidiacich a slabozrakých je zas potrebné poskytnúť všetky informácie v hovorenom slove. 

Seniori a ich blízke okolie sa na rezort vnútra môžu a už dnes sa aj obracajú v prípade reálneho alebo potenciálne hroziaceho problému: v prípade, že sa stali obeťou trestného činu alebo majú pocit, že by sa ňou mohli stať. Pre tento účel bolo v rokoch 2019 až 2021 vytvorených 16 informačných kancelárií pre obete trestných činov. Ich pracovníci dlhodobo poskytujú/sprostredkúvajú priamu pomoc klientom rôznych cieľových skupín a rôznych vekových kategórií.


Kontakty na kancelárie:
Prevencia kriminality - POMOC OBETIAM TRESTNÝCH ČINOV - AKO VÁM VIEME POMÔCŤ? (prevenciakriminality.sk)