štvrtok 25.03.2021

Informácie k pomoci pri sčítaní obyvateľov domov a bytov

V piatok, 19. marca 2021 mala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská online stretnutie kvôli Projektu pomoci pri sčítaní obyvateľov domov a bytov, ktorí to z rôznych dôvodov do konca marca nestihnú. Celá kampaň slúži na ochranu zraniteľných osôb, ako sú osoby so zdravotným postihnutím alebo starší ľudia, pred podvodníkmi a na podporu a pomoc pri sčítaní.
Projekt organizuje MVSR Odbor prevencie kriminality. Komisárke záleží na forme sčítania pre starších občanov ako aj osôb so zdravotným postihnutím. Spoločne sa snažili nájsť kľúč na to, aby sa osoby, ktorých sa sčítanie bude týkať nemuseli obávať prípadného vstupu sčítacieho komisára do obydlia.

Informačné materiály o výkone sčítania budú distribuované do miest a obcí, už sú spracované aj v ľahko zrozumiteľnom jazyku aj s obrázkami pre ľahšie porozumenie. Ministerstvo vnútra SR pripravuje aj preklad informácií aj v slovenskom posunkovom jazyku.
Ďalší postup pre sčítanie obyvateľstva - asistované sčítanie závisí od vývoja epidemiologickej situácie a odporúčaní hlavného hygienika. Od začiatku apríla musia obce a mestá pripraviť počty doteraz nesčítaných obyvateľov následne budú školiť a pripravovať sčítacích komisárov, ktorých vybavia elektronickými pomôckami. Predpoklad je, že do troch týždňov sa formou asistovaného sčítania sčítavať nebude.

Podľa stupňa epidemiologickej situácie sa začiatkom mája obce a mestá zaradia do asistovaného sčítania. Na stránke Štatistického úradu SR bude zverejnená mapa, v ktorých mestách a obciach v danom momente prebieha sčítanie a ktoré sa pripravuje a kde už je sčítanie ukončené. Dôležité je uviesť, že asistované sčítanie nebude prebiehať v každej obci a meste 6 mesiacov, obdobie do 31.6.2021 je určené pre celoslovenské sčítanie. V každej obci, alebo meste podľa počtu nesčítaných obyvateľov bude asistované sčítanie prebiehať najviac 6 týždňov podľa už uvedeného harmonogramu ovplyvneného epidemiologickou situáciou.

Ministerstvo vnútra SR bude organizovať pravidelne tlačové konferencie na ktorých bude prítomná aj komisárka Stavrovská, aby bol jasný ďalší postup a z neho vyplývajúce usmernenia. Na usmerneniach budú spolupracovať Ministerstvo vnútra SR, Štatistický úrad, ZMOS, Únia miest Slovenska, Fórum pre pomoc starším aj Jednota dôchodcov aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
Na stránkach Štatistického úradu SR aj na portáli Ministerstva vnútra SR bude k dispozícii celý systém aj mapa - ako , kde a za akých okolností sa budú môcť občania, ktorí to ešte nestihli sčítať. Kontaktné osoby na sčítanie bude mať každá obec. Výber mobilných asistentov zabezpečí obec/mesto. Úrad komisárky bude taktiež uverejňovať nové zistenia.