pondelok 24.08.2020

Inaugurácia poštovej známky "XVI. Letné paralympijské hry Tokio 2020 - Športová strelkyňa na vozíčku"

V Kongresovej sále SPP v Bratislave sa v pondelok 24. augusta 2020 konala slávnostná inaugurácia poštovej známky "XVI. Letné paralympijské hry Tokio 2020 - Športová strelkyňa na vozíčku", na ktorej sa zúčastnila aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská.
Dnes je presne rok do otvorenia tokijských hier a inaugurácia poštovej známky tak nadobúda aj symbolický význam. Počas bohatého kultúrneho programu, ktorý moderoval predseda SPV Ján Riapoš spolu s Verou Wisterovou, odznelo množstvo informácií o tokijských hrách, samotnej poštovej známke i paralympijskom športe. Prítomní si pozreli aj zaujímavé videá k PH 2020, ktoré boli v dôsledku koronavírusu odložené o rok a uskutočnia sa v dňoch 24. augusta - 5. septembra 2021.

Samotná inaugurácia známky sa konala posypaním lístkami sakury a za SPV sa jej zúčastnila trojica športovcov, ktorá defiluje na poštových materiáloch, vydaných k dnešnému dňu: parastrelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá bola predlohou známky, boccistka Michaela Balcová na obálke prvého dňa (FDC) a paralukostrelec Marcel Pavlík na pečiatke. Spolu s nimi sa slávnostného aktu ujali aj predseda predstavenstva SPP Milan Urban, predseda predstavenstva Slovenskej pošty a. s. Martin Ľupták a mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Japonska v SR Makoto Nakatagawa. Pripojil sa k nim aj autor námetu akad. mal. Igor Piačka.

Vo svojich príhovoroch všetci zdôraznili význam spolupráce s paralympijským hnutím. Japonský veľvyslanec navyše ubezpečil prítomných, že jeho krajina zvládne organizáciu hier aj s ročným odkladom.

Na záver programu zaznela v premiére pieseň „Dnes to príde“ v podaní Petra Cmorika a Dominiky Mirgovej, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia vzniku SPV, ale zároveň sa stane aj hymnou SPT Tokio 2020.

Poštová známka XVI. Letné paralympijské hry Tokio 2020 vyšla v roku, v ktorom sa PH napokon konať nebudú, čo ju už teraz predurčuje na zberateľskú raritu.

Súvisiace odkazy:
www.spv.sk/media/filter/slavnostna-inauguracia-tokijskej-znamky
www.postoveznamky.sk/SSOSZ/material.php?material_id=1713
www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2020-xvi-paralympijske-hry-tokio


Súvisiace organizácie:
www.spv.sk/novinky/aktuality/slavnostna-inauguracia-tokijskej-znamky