utorok 24.10.2017

Festival izraelského filmu

Po úspechu festivalu izraelského dokumentárneho filmu, KolNoa.doc pripravila 2. ročník. Festival prebehol 24.-26.10.2017 v priestoroch kina Mladosť.
Pozvanie na premietanie slovenskej premiéry filmu „Právo na lásku“ dostal Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím  od veľvyslanca Štátu Izrael na Slovensku J.E. Zvi A. Vapniho.  Film s tak silnou tematikou si Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím nemohol nechať utiecť. A tak sa na premiére filmu zúčastnili JUDr. Eva Chrančoková s kolegyňou Annou Padychovou.

Hostí pri príchode do sály vítala sama konzulka Avital Gershon. Premietanie filmu bolo ako pre pozvaných hostí, tak aj pre verejnosť. Veľkým prekvapením bola takmer plná sála.  Je teda zrejmé, že téma - ľudia so zdravotným postihnutím, nie je ľudom v Bratislave vôbec ľahostajná.  

Film prináša zaujímavým spôsobom stvárnenú tému práva na lásku. 
Tova napriek svojmu telesnému postihnutiu má pozoruhodný úspech ako dohadzovačka. S manželom, dcérou a gazdinou žijú v malom byte. Manželmi sú už niekoľko desiatok rokov. Napriek ich životnej situácii sa stále milujú, stoja jeden pri druhom. Tak, ako si to sľúbili keď boli mladí. „V dobrom aj zlom“.  
Davy ľudí prúdia do jej bytu, aby im dohodila stretnutie a našli pravú lásku. Tova, ktorá je paralyzovaná kvôli svalovej dystrofii, sa špecializuje na vyhľadanie partnerov pre ľudí so zdravotným postihnutím. Jej rodičovský prístup vedie k jedinečnému štýlu „dohadzovania“. Jej vášeň pre prácu a proklientský prístup sú nepopierateľné. Film s tak ťažkou a silnou tematikou je poňatý s dôvtipom a humorm. Hlavná predstaviteľka sa so svojim handicapom vyrovnáva po svojom. Plná entuziazmu z práce a silou žiť plnohodnotný život prekonáva všetky neduhy života. Vo filme je nádherným spôsobom vykreslené,  aká je dôležitá sila rodiny a láska.  Či už partnerská alebo láska, ktorou je rodina spojená. Tova sa pri svojich „dohadzovaniach“ riadi pravidlami, že bez lásky nemôže byť živý žiaden vzťah ani manželstvo. 
V závere filmu Tova jednou vetou vystihla celú filozofiu a pointu  „Dala som dokopy okolo 500 párov, ktoré sa vzali, našla som zmyslel života, Ja určite pôjdem do neba“....