piatok 21.04.2023

Diela ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou putujú z východného na stredné Slovensko

Komisárka Zuzana Stavrovská sa zúčastnila aj na druhej tlačovej konferencii OZ ODOS (Otvorme dvere, otvorme srdcia) - po januárovom spustení výstavy sa tlačová konferencia 21. apríla 2023 konala v Prešove, priamo v sídle Úradu Prešovského samosprávneho kraja. Zverejňujeme preto tlačovú správu OZ ODOS.

Ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou sa z východného Slovenska s putovnou výstavou presúvajú ďalej a poukazujú na potrebu rozvíjania komunitnej psychiatrie

PREŠOV, 21. apríla 2023 - Občianske združenie „Otvorme dvere, otvorme srdcia“ (ODOS) má za sebou prvú cestu putovnej výstavy prác autorov, ktorí majú skúsenosť s duševnou poruchou. Výstava „Cesta môjho zotavenia“ navštívila prvé mestá na východnom Slovensku – Košice, Michalovce, Vranov nad Topľou, Prešov a plánuje sa postupne presúvať aj do ďalších slovenských miest. Hlavným zámerom projektu je spájať, inšpirovať, vzájomne sa spoznávať a poukazovať tak na potrebu väčšieho zapájania ľudí s duševnými ťažkosťami do komunít.
 
O duševnom zdraví sa na verejnosti rozpráva čoraz častejšie a duševné poruchy už nie sú až takým tabu, akým boli v minulosti. Napriek tomu sa stále veľká časť ľudí, ktorí majú skúsenosť s duševným ochorením, zdráha vyhľadať odbornú pomoc či hovoriť o svojich problémoch so svojím okolím. Putovná výstava umenia, ktoré vytvorili ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou, má za cieľ inšpirovať ďalších k otvoreným rozhovorom o zdraví a zároveň podporiť koncept komunitnej starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku.

Jedinečný projekt navštívil prvé slovenské mestá

Putovná výstava navštívila prvé slovenské mestá - Vranov nad Topľou, Košice, Michalovce a Prešov. Okrem vystavovateľov, ich rodinných príslušníkov a organizátorov projektu, sa jej zúčastnili aj lokálni hudobníci, poslanci mestského zastupiteľstva, či zástupcovia médií.

Týmto jedinečným projektom sa snažíme prepájať 2 svety - svet ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou so svetom celej spoločnosti. Tešíme sa, že sa nám to podarilo už v prvých slovenských mestách a v tomto trende plánujeme pokračovať aj ďalej. Tento projekt v sebe spája ľudskosť, vnímavosť i kreativitu, ktoré môžu pomôcť búrať predsudky i neviditeľné bariéry.

vysvetľuje Mgr. Laura Kundrátová, psychologička a predsedníčka občianskeho združenia ODOS.

Vystavované diela v Košiciach, Michalovciach aj Prešove mapovali rôzne spôsoby vyrovnávania sa autorov so svojimi ťažkosťami a emóciami.

Každý návštevník si tu našiel niečo, čo upútalo jeho pozornosť. Či už sú to mikrofotografie hmyzu, plastiky, výtvarné práce vytvorené rôznymi výtvarnými technikami či zbierka básni,

dopĺňa.


Rozvoj komunitnej starostlivosti v psychiatrii

Jedným z cieľov projektu organizácie ODOS je aj posilnenie tzv. komunitnej starostlivosti o duševné zdravie, ktorú tak odborníci, ako aj ľudia so skúsenosťou považujú za jeden z hlavných pilierov reformy psychiatrickej starostlivosti na Slovensku.

Kľúčovú rolu v rozvoji komunitnej psychiatrickej starostlivosti podľa odborníkov zohrávajú aj jednotlivé mestá, či samosprávy.


Vybudovaním zariadení komunitnej psychiatrickej starostlivosti pre najčastejšie sa vyskytujúce duševné poruchy sa vytvorí moderná a dostupná starostlivosť o duševné zdravie,  ktorá stavia na silnej medzirezortnej spolupráci predovšetkým s komunitou - mestom, obcou. Malo by ísť o zariadenia, ktoré budú tvorené ambulanciou komunitnej psychiatrickej zdravotnej starostlivosti, psychiatrickým stacionárom, službami psychosociálnej rehabilitácie a sociálnymi službami a ev. psychosociálnym centrom, terénnym mobilným tímom

vysvetľuje MUDr. Dagmar Breznoščáková, Ph.D., psychiatrička a štatutárna zástupkyňa ODOS.
 
Do tejto iniciatívy sa pridal aj Prešovský samosprávny kraj.

Prešovský samosprávny kraj je naklonený spolupráci pri tvorbe a realizácii pilotného projektu komunitnej starostlivosti o pacientov s duševnou poruchou. Na Slovensku absentujú služby komunitnej starostlivosti, čo zvyšuje nápor na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Starostlivosť o duševne chorých realizovaná v komunite vyžaduje spájanie všetkých zúčastnených - pacientov, ich rodín, služieb pre duševné zdravie, všeobecných zdravotníckych a sociálnych služieb.

hovorí Tatiana Hrindová z odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja. Odborníci, ako aj ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou dúfajú, že k Prešovskému samosprávnemu kraju sa postupne budú pridávať aj ďalší.

K tomu, aby človek s duševným ochorením mal len bežné životné starosti, môže prispieť spoločnosť vytvorením dobrých podmienok komplexnej starostlivosti. Môže k tomu prispieť aj samotný klient, že s pomocou nadobudnutej odolnosti cez silné stránky má možnosť získať viac kontroly nad ochorením.

Naším úmyslom je preto vytvárať miesta, ktoré budú napomáhať liečbe a zotavovaniu ľudí s problémami duševného zdravia v ich prirodzenom prostredí v komunite. Ide nám o spájanie profesionálov a bežných ľudí spôsobom spoločného poznania, prežívania ľudskej skúsenosti a vytvárania siete pomoci, siete ktorá pomáha ľuďom pomáhať si navzájom. Ide o nové služby, ktoré eliminujú stigmu a diskrimináciu. Zapájanie sa do umenia, spoločenských aktivít v rámci komunity pomáha pri riešení veľkých výziev, akými sú predsudky, osamelosť a sociálna izolovanosť.

hovorí Štefan Karlík, rodinný peer konzultant, Cesta a Život n.o., Prešov.

Nedostatok podporných, komunitných služieb pre ľudí s duševnými poruchami zistil aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Minimalizovať, či dokonca až predchádzať akútnym alebo dlhodobým hospitalizáciám môže práve komunitná starostlivosť o pacientov s duševnou poruchou,

dodáva komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská. 



Text:
Agentúra SEESAME

Súvisiace odkazy: 
Diela ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou majú poukázať na potrebu komunitnej psychiatrickej sta - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)