Deň otvorených dverí a 29. narodeniny Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR

Predpoludním 22. novembra 2022 sme na pozvanie Organizácie muskulárnych dystrofikov navštívili ich ešte stále pomerne čerstvé a nové sídlo na Mesačnej ulici 12 v Bratislave, hoci v ňom naplno fungujú už viac ako rok. Dôvodom boli aj 29. narodeniny tejto organizácie.
Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR je nielen občianskym združením so 400 členmi - deťmi aj dospelými s nerovosvalovými ochoreniami, ale aj chráneným pracoviskom, ktoré vytvára pracovné miesta pre ľudí so zdravotným znevýhodnením; poskytuje poradenské služby a zabezpečuje službu osobnej asistencie ľuďom s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia; prevádzkuje požičovňu kompenzačných pomôcok; obhajuje práva osôb so zdravotným postihnutím a pripomienkuje legislatívne návrhy - z čoho sa tešíme aj my v úrade komisára, je to veľmi kvalitná a odborná spolupráca.

Spoluprácu a význam OMD v SR ocenila na stretnutí aj komisárka Zuzana Stavrovská:
 

Nie ste len formálne občianske združenie, ale dávate najavo presne to, prečo sú občianske združenia dôležité: vaša práca je skutočne pre všetkých vašich členov veľmi potrebná. Vážime si, že s vami môžeme spolupracovať a veľmi vám držíme palce.


Organizácii muskulárnych dystrofikov prišli zagratulovať aj štátna tajomníčka MPSVaR Soňa Gaborčáková, Ján Gabura za MPSVaR , Mária Homolová za Radu vlády SR pre osoby so zdravotným postihnutím, Mária Machajdíková za organizáciu SOCIA či Iveta Mišová za Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR (ZPMP v SR). Neskôr popoludní prišli na deň otvorených dverí aj ďalší gratulanti, napríklad poslankyňa NRSR Jana Žitňanská a komik a influencer Fero Joke - František Košarišťan.

Milé OMD v SR, k 29. narodeninám želáme v mene celého úradu všetko najlepšie, veľa spokojných členov, veľa akceptovaných pripomienok k zákonom, úspech pri aktivizácii mladých ľudí a pri vytváraní pracovných miest pre ľudí so zdravotným postihnutím, ako aj pri nenahraditeľnej činnosti, akou je scitlivovanie verejnosti voči ľuďom so zdravotným znevýhodnením.